Доц. Мандъров: Разкарайте НОЩ, той не мисли със собствената си глава, само плаши хората!

Начинът на представяне на информацията за коронавируса е крайно некоректен и плашещ.

Ако някой иска да плаши, може би си мисли, че уплашени хора се манипулират по-лесно.

Това каза в ефира на БНТ доц. Атанас Мангъров.

„Не искам да се правя на интересен или да съм сатана и т.н. Казвам тези неща, защото се занимавам с лечение на инфекциозни болести от 38 години насам и това не са празни приказки. Можеше да няма такива последствия за икономиката, ако не се взимаха тези не много умни решения. Не трябва да се бърка вирусната натовареност с приетата инфектираща доза. А това е количеството от вируса, което е достатъчно, за да може организмът да го преодолее. Коронвирусът е вирусно заболяване, което се характеризира с дихателна недостатъчност. Дава се само кислород. Всички други медикаменти са под въпрос. И в тази връзка, всички ние, лекарите, лапаме маркуча всеки ден, независимо дали го правим или не.“, каментира доцент Атанас Мангъров в „Денят започва с Георги Любоенов“ нарастващата заболеваемост от коронавирус.

Мангъров сравни заразяването със спусък на пистолет. „Ако го дърпаш всеки ден по малко няма да гръмне“, посочи той.

Според него, начинът на представяне на информацията е „некоректен и плашещ“. Той смята, че е редно да се съобщават повече подробности. Например: за броя направени тестове – на колко хора за първи, втори или трети път; колко души са само под карантина; колко са лежащо болни в болници; колко са вкъщи; колко са в тежко състояние; колко са само с COVID-19 и колко имат и придружаващи заболявания.

„Крайно некоректно се обявява този процент. Има разлика между случаи и заразени. Тук е манипулативното съобщаване при което хората се стресират. От март досега реално болните са от един и същи порядък – между 30-40 и 50-60 души. Сигурен съм, че няма да се случи това, с камионите с трупове и този начин е много опасен“, коментира доцент Мангъров.

Той обяви, че България разполага с около 2 000 интензивни легла, от които към момента са заети 59. По думите му, до срив на здравната ни система може да се стигне тогава, когато се приемат болни, които не са в тежко състояние и няма нужда са се настаняват в болнични заведения. Според него, по този начин се създава опасност да се заразяват и повече медици.

„Националният оперативен щаб трябва да бъде разкаран, защото плаши хората и всички негативи отиват към премиера Бойко Борисов и аз това съм му го казвал на него“, заяви медикът в ефир.

И допълни, че „щабът дали работи под политическо влияние не мога да кажа категорично, но мисля, че продължава да не мисли със собствената си глава, а се води по показатели, които не са медицински“.

По думите на Атанас Мангъров втора вълна в България ще има, само ако тежко болните от коронавирус станат стотици. И хората, при които не се проявяват симптоми следва да си ходят на работа и на училище и да живеят нормално, независимо че тестът им е показал положителен резултат.

Той изрази мнение, че заразени и болни хора не е едно и също нещо. А у нас болните са почти постоянно число. И увери, че не се опитва да влезе в политиката с изказванията си, а става въпрос за „взимане на решения, които носят икономически последствия“.

Източник: Епицентър.БГ