Доц. Мангъров: Изолацията само отлага събитията във времето. Хората така или иначе ще го преболедуват

Колективният имунитет не е идея, това трябва да се случи, за да преодолеем тази епидемия – поне 70% от населението на земното кълбо да преболедува.

Ако 80% от българите се заразят, по-малко от един процент ще починат – това се случва всяка година при епидемия с грип.

Това заяви в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по телевизия Канал 3, членът на Медицинския съвет доцент Атанас Мангъров относно социалната изолация, въведена през извънредното положение.

„Социална изолация е необходима, но тази, която ние я играем, е малко прекалено. Социалната изолация дава възможност на заразените да проявят симптомите на заболяване, евентуално тези с най-близък контакт с тях да се заразят, и ако стоят достатъчно дълго вкъщи, там да се разболеят и случаите да се ограничат в тези малки общности със заразени“, обясни механизма на изолацията.

Доц. Мангъров смята, че със социалната изолация само се отлагат събитията във времето, но не се постига колективен имунитет. „Хората така или иначе ще го преболедуват – абсолютно. Ако храните илюзия, че няма да се случи, много се лъжете, не сте в час. Просто това рано или късно ще се случи.

Това, което се цели с това дистанционно изолиране, е нещата да се отложат. И така ще намалим броя на случаите, но когато се отворим, ще се върнем в първоначално положение“, смята доц. Мангъров, като добави: „Ако питат мен, аз изобщо няма да затворя ресторантите“.

Доц. Мангъров обясни, че коронавирус може да се прихване и от въздуха, при това от повече от 2 м разстояние. „Симптомите може да се проявят към 7-8 ден от контакта, но може да е по-кратко или по-дълго“, разясни той. „Моментът на заразяването е като момента на забременяването – никой не знае кога е станало“.

За бързите тестове, които доц. Мангъров препоръчва, той увери, че няма търговски интерес от въвеждането им. „За тях няма нужда от лаборатория, а само от ООД“, каза доц. Мангъров и припомни, че PCR тестовете имат 70% чувствителност.

Източник: Епицентър.БГ