Доц. Мангъров: От 300 човека болни за два месеца, три четвърти не са болни, а те ги държат в болница

Да, много съм доволен от това, че това, което казах, се случи.

Най-доволен съм от това, което се каза, че няма да продължи извънредното положение, аз мислех, че ще продължи до края на септември или Нова година, просто ми се изправя косата от това, каза доц. Атанас Мангъров в Студио Хъ по телевизия 7/8.

От 300 човека болни за два месеца, три четвърти не са болни, а те ги държат в болница. Една малка част имат болки в гърлото, температура, отпадналост, неразположение, това е грипно състояние , което някои от нас карат в годината. Истински болните в страната са тези 30-40 души, които са в интензивните отделения. Останалите са хора, които спокойно биха могли да си бъдат вкъщи, допълни доц. Мангъров.

Защо заради 60 починали и 30-ина в интензивно отделение затворяш държавата? С една дума това е уплах. Тези ПСR-тестове, те са открити през 1984 година.

Представете си, че това се бе случило през 1980 година, в такъв случай какво щеше да се случи за тези два месеца? Щеше да има 70 и няколко души, които са починали неизвестно от какво, за тези два месеца в страната без друго щяха да са починали около 20 000 души, така че тези 70 и няколко души нямаше да се усетят.

Освен това в страната щеше да има 30-40 души с дихателна недостатъчност, каквито има постоянно, и щеше да има няколкостотин и няколкохиляди души с грип, какъвто всеки от нас го кара по няколко пъти в годината.

Със сигурност има вирус, този вирус е нов. Този вирус се разпространява по всички възможни начини, най-тежко засяга хората, които са уязвими, но не защото са стари, а защото един възрастен човек, особено в по-напреднала възраст, има две-три придружаващи заболявания. Но тук от медицинска гледна точка някакъв сериозен проблем няма. Това, кото е необичайното дотук, е тази свръхреакция, тази склонност за гравиране на всичко, което се случва с това, каквото и да се каже, казват, виж там или тука има деца, млади жени, каза още доц. Мангъров.

Източник: Petel.bg