Доц. Мангъров: За тези три месеца са умрели и още 30 000 души, но за тях не се говори

Около 4 на 100 души от населението на България са се срещнали с коронавируса, тоест 280 хиляди българи.

Това заяви началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров.

Той добави, че е щастлив от края на брифингите на Националния оперативен щаб, тъй като там се е споделяла информация, която не е касаела широката публика.

,,Правилната форма беше както учи медицината. Става дума за нова инфекция, срещу която никой няма антитела. Така или иначе тя ще мине през цялото земно кълбо. Трябваше да се действа по начина, по който се действа при всяка респираторна инфекция“, допълни лекарят.

По думите му случващото се сега не е новост и смъртността в страната през тази година не е по-висока, отколкото през миналата или по-миналата година.

,,Това, което многократно казахме и много боли е, че ние нямаме материала, който да загива“, категоричен бе доц. Мангъров в интервю за Bulgaria ON AIR.

Инфекционистът изрази задоволство от срещите си с премиера.

,,Това, което говоря от началото, се случи въпреки съпротивата на много хора от Щаба. Премиерът успя да разбере, че няма сериозен медицински проблем, става дума за неща, които са политически, икономически, финансови“, добави той.

Доц. Мангъров изтъкна, че в България има 140 души, починали вследствие на коронавируса за тези три месеца, а още 30 хиляди по други причини.

,,Ако ние нямахме технологията, с която да следим тази инфекция, ние тези 140 души нямаше да ги видим“, категоричен бе той.

Началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница в София заяви, че не прогнозира втора или трета вълна на COVID-19.

,,Ако вирусът не изчезне, може да имаме единични случаи през студените месеци“, коментира доц. Мангъров.

Източник: Епицентър.БГ