ДПС категорично няма да подкрепи в зала мажоритарния вот

„След драматично заседание на парламентарната група, много по-тежко от това на правната комисия, партията реши да не подкрепи в пленарната зала законопроекта на управляващите“, обяви в предаването „Референдум“ по БНТ депутатът Хамид Хамид.

Решението на депутатите от групата представлява обрат, след като по-рано днес представителите на ДПС в правната комисия Хамид Хамид и Йордан Цонев гласуваха „за“ законопроекта.

Хамид уточни, че гласоподавателите на ДПС не са гласували на референдума, организиран от „Шоуто на Слави“ и че тази тема за тях не е важна.

Според Хамид дори и новият френски президент Еманюел Макрон се е обявил за отмяна на местната мажоритарна система и за въвеждането на пропорционален вот.
Хамид беше гласът, който съобщи подкрепата на ДПС за мажоритарния вот на заседанието на правната комисия няколко часа по-рано.

„В групата на ДПС започнаха да надделяват гласовете „за“ мажоритарната система. Бях си обещал да убедя колегите да го подкрепят и май съм на път да го сторя. Харесва ми идеята да няма уседналост, както и гласовете в чужбина да отидат в съответните райони“, обясни той.

Хамид тогава каза и че трябва промяна в партийната система, която да не е козметична, а да даде нов тласък на партийната система.

Йордан Цонев също заяви, че ДПС няма да подкрепи в пленарна зала мажоритарния вот.

Взето е решение да бъде оттеглена подкрепата на ДПС за мажоритарния вот, съобщи пред бТВ депутатът Четин Казак.

„Господин Хамид беше предупредил, че лично той е „за“ мажоритарния избор и, че ще се опита да убеди и парламентарната група. Снощи имаше дълго заседание, на което надделя мнението, че тази изборна система, дори да е добра за ДПС, не е подходяща за България. Затова оттегляме подкрепата за законопроекта на ГЕРБ за мажоритарен избор“, заяви Казак.

С действията си по тази тема ДПС се върна отново в позицията си на незаобиколим фактор в парламента. От гласовете на Движението зависи и ще зависи в голяма степен приемането на важни законопроекти в 44-ото Народно събрание.

Източник: Епицентър.бг