ДПС: Цялата държавна машина беше впрегната незаконно в кампанията на ГЕРБ

Географията е разширена.

Така лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ обобщи резултатите на политическата сила на местните избори.

Той ги определи като много добри и добави, че ДПС увеличава броя на общинските си кметове.

„През 2015 г. имахме 39 кметове на общини, от които 32 бяха партийни кандидати, а другите бяха в коалиция или независими, но с нашата подкрепа. Сега имаме 47 общински кметове, от които 37 са изцяло кандидатури на ДПС“, заяви Карадайъ, като припомни, че Движението спечели още на първи тур в Кърджали.

По думите му партията е запазила влияние в местната власт и на места е увеличила присъствието си в общинските съвети. Той обаче отправи няколко забележки към начина на провеждане на изборите, като дори обвини управляващите, че са използвали всякакви методи, за да спечелят вота.

Държавната машина в помощ на управляващите

„Тези местни избори показаха много от дефектите на законовата уредба. В много случаи комисиите с бездействията си дадоха възможност да се допускат нарушения. Цялата държавна машина беше впрегната незаконно в кампанията на управляващите. Държавният апарат беше превърнат в машина за печелене на избори и то в най-уродливата ѝ форма – чрез заплахи, натиск и репресии“, добави лидерът на ДПС.

„Всички знаем, че изборите са особен елемент на демокрацията, но само когато са свободни и честни. Дали бяха информирани избирателите? Независимо от препоръките на Венецианската комисия, продължава да има забрана за агитация на различен от българския език. Регистрираха се кандидати, които не отговаряха на изискванията на закона“, каза още Карадайъ.

Според него е имало още много други изборни нарушения, които „поставят въпроса за легитимността на изборите“. По думите му ДПС „преди 30 години докара демокрацията в нашата родина и продължава да е пазител на мира“.

Източник: „Дневник“