Драма в МУ. Фалшиви документи, фиктивни изпити. Обслужват ли фалшиви лекари болниците?

Обвиненията, които са повдигнати от Специализираната прокуратура, са за ръководене на едно лице и участие в организирана престъпна група.

Разследването има към този момент две основни направления – незаконен прием на чуждестранни студенти, който поставя под опасност националната сигурност на републиката.

Разследването се провежда от Специализираната прокуратура по нареждане на главния прокурор.

Това съобщи говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова в ефира на БНТ, коментирайки информацията за обвинения на участници в група за незаконен прием на студенти в Медицински университет София.

Арнаудова уточни, че второто направление е дейността на ръководни служители от медицинския университет, касаеща безстопанственост при даване на обществени поръчки.

Над 200 тома е досъдебното производство. Разследването е започнало през септември месец. Голям кръг от чуждестранни студенти са приети с фалшиви документи и фиктивни приемни изпити, и са започнали обучението си по медицина на английски език. Разследването е установило, че документите са били подготвени от организираната група. Тези лица, които се разследват, са предимно от арабски произход. Част от тях дори не владеят английски език, разкри още Арнаудова. По думите й, най-сериозния индикатор за това, че нещо не е наред, е фактът, че по голямата част от тези студенти не са открити на официалните си адреси. Тоест това са мними студенти, които използват този канал, за да влязат в България. „Получавайки статута на студенти с редовно обучение, те получават статута на временно пребиваващи лица, което им дава право на свободно придвижване в ЕС“, обясни говорителката на прокуратурата.

Това е достатъчно сериозно обстоятелство. Този канал реално би могъл да бъде използван и за цели на терористични организации и незаконен трафик на мигранти, добави тя. Към момента няма доказателства, че тези лица са свързани с терористични групи. Разследването обаче продължава. До сега са проверени 20 души, а те са над 120. Опасността е неутрализирана.

Престъпният канал вече не съществува, бе категорична Арнаудова. Единият от обвиняемите е заплашил стражите на реда, че те „ще плачат с кървави сълзи“, разкри още тя За ръководител на групата се смята Ваньо Митов. Злоупотреба с обществени поръчки е продължила около две години. Касае се за големи суми, каза още Арнаудова.

Източник: БЛИЦ