Държавата иска хакерът да свали изтеклите от НАП линкове с данни и да не ги разпространява

Българската държава се е обърнала към сайта, откъдето бе изпратен имейл с линк към 11 GB лични данни за български и чуждестранни граждани и фирми, придобити от Националната агенция по приходите (НАП), с искане хакерите да свалят информацията, така че нейното разпространение да бъде преустановено.

Към момента обаче няма резултати.

Това стана ясно от думите на вътрешният министър Младен Маринов, който говори пред журналисти в кулоарите на народното събрание, пише БТА.

Двамата заедно с финансовия министър Владислав Горанов отговаряха на въпроси на депутатите днес.

По думите на Горанов, досегашните анализи сочат, че нерегламентираният достъп до данните на НАП е по-вероятно да е извършен извън институцията. Все пак съществува и възможността това да е станало с недобросъвестни действия отвътре.

Министърът окачестви хакерската атака като най-сериозната известна досега срещу НАП. Той изтъкна, че управляващите не са безкритични към информационната сигурност. По думите му, случаят трябва да е червена лампа за всички държави с огромни административни системи.

Тези „терористични посегателства“ върху информацията не правят чест на никого, категоричен бе още Горанов, който подчерта, че не упреква руската държава.

Младен Маринов пък каза, че разследванията продължават. Той потвърди, че изтеклата информация се съдържа в базата данни на НАП, както и че съдържанието на файловете представлява налични фрагментирани данни за стотици хиляди български граждани, техните три имена, ЕГН, адреси, комбинации от цифри и имена на български фирми с техните адреси, мейли, регистрационни номера на автомобили и др. След справка с наличната база данни в НАП се установява, че данните са автентични и съдържат лична и неструктурирана данъчно-осигурителна информация, която е необходимо да се обработи допълнително и специфично, за да се идентифицира конкретен субект, добави вътрешният министър.

„Според нас информацията не е достатъчна, за може да се направи ясен, обоснован извод за имущественото състояние на лицата в нея“, успокои и Владислав Горанов.

Източник: economic.bg