Дянков: Парите за пенсионери и деца са хубаво нещо, но държавата трябва да помогне най-вече на бизнеса

Бившият финансов министър на България Симеон Дянков препоръча на правителството да обърне повече внимание на бизнеса, а не само да отпуска пари на пенсионери и деца.

„Дават се много пари, аз не съм против това.

Следващата и по-следващите години ще са дефицитни. Въпросът е как помагаме на бизнеса. Защото много от мерките сега помагат на децата и пенсионерите, това също е добре. Малко е объркан бюджета – помагаме само на една част от пенсионерите, не на всички, обаче помагаме на всички деца. Темата, която за мен липсва, е какво правим с този бизнес, като почнем от зимния туризъм. Не е въпросът да се опитваме да помагаме, въпросът е вече да сме готови и да сме пред следващата вълна. Примерно мярката 60/40 – известна мярка, донякъде се използва от бизнеса. Трябваха четири месеца, за да влезе тази мярка. В Америка например само за една седмица вкараха през данъчната система в сметките на хората. В България тази бързина липсва и за бизнеса през есента и зимата това за мен ще е голям проблем.

Добре е социалните да вървят, но нито децата, нито пенсионерите произвеждат национален продукт. Това го прави бизнеса. И ако кажем на бизнеса, че нямаме пари за тях сега, да видим кой ще е на прага на крах и банкрут, и тогава да ви помогнем, това няма как да стане. Самите бизнеси сами по себе си не могат да се справят. Това е огромна вълна. Тук е моментът държавата да е смела и да каже, че ще помага в тези най-трудни месеци – есента и зимата. И то с програми, които започват днес, а не след един месец. Всяко работно място, което можем, го запазваме. Не се помага на работещите хора“, каза той.

„За мен е време за ново мислене. Има хубави мерки, които можем да взаимстваме от Румъния, Германия, Чехия и други страни. Не е проблем в парите, заеми се взимат така или иначе. Въпросът е да концентрираме тези заеми върху производство, вместо само върху потребление“, обясни още Дянков.

„Тръгнах си от българската политика помъдрял. На мен ми е минало времето за политически проекти. На България й трябва виждане за нашето място в целия свят. Не просто дали е Русия, дали са САЩ, накъде вървим ние като държава, която е част от ЕС. Все още някакси не сме се ориентирали. Ако в САЩ спечелят демократите, това ще е по-добре за България“ завърши бившият финансов министър на България.

Източник: Petel.bg