Дянков: Сега е моментът да влезем в чакалнята на еврозоната, следващите 3-5 години ще са добри

Сега е моментът България да подаде молбата си за ERM 2 или така наречената чакалня на еврозоната.

Това заяви категорично пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

„Важно е да се каже, че сега кандидатстваме за чакалнята, там се чака поне 2 години и половина. Швеция например вече чака 9 години, нарочно, те така са решили. Сега е моментът да тръгнем нататък, защото това веднъж за винаги ще премахне темата България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние трябва да сме на първа скорост, това ни е шансът”, заяви Дянков.

Дянков коментира двете най-силни опасения, свързани с приема на еврото. Първата е, че това би наложило промяна на курса на лева спрямо еврото. „20 години вече имаме фиксиран курс и това е със закон. Промяна няма как да стане 240 депутати незабележимо да гласуват друг курс. С този курс ще влезем в еврозоната”, категоричен бе Дянков.

Отговорът е „не” и на въпроса ще има ли инфлация след приемане на еврото, каза още финансистът.

По думите му ако сега не влезем в чакалнята, вероятно ще трябва да чакаме още пет години. С влизането на чакалнята ще отпадне въпросът на каква скорост ще се движи България. „Ние трябва да сме на първа скорост и сега е моментът да напомним на Европа собствените й правила”, подчерта Дянков.

Влизането в банковия съюз не е сред Маастрихските критерии, каза още той.

„Не предстои финансова криза в Европа в рамките на следващите няколко години. Икономически следващите 3 до 5 години ще са добри години за Европа. И време е и България, и цяла Европа да помисли по-дългосрочно”, подчерта бившият финансов министър.

„Единственото предизвикателство, което имаме, е президентът Тръмп, но не толкова от икономическа гледна точка, а от гледна точка на тази зрелищна политика, или по-скоро зрелище, отколкото политика, която той се опитва да прави и спрямо Европа”, заяви Дянков.

Що се отнася до срещата Тръмп-Ким Чен-Ун, Дянков заяви, че не очаква нищо „освен много шум”.

Дянков коментира е евентуалното рестартиране на АЕЦ „Белене”: „Това не ми харесва и ми прилича на търсене на теле под вола. ЕС няма да позволи Китай да е собственик на такъв стратегически обект. Шансът на България е нулев”.
Според Дянков в момента се губи ценно политическо време с тази тема. Той подчерта също, че никой частен инвеститор няма да се съгласи да инвестира без държавна гаранция.

Източник: Епицентър.бг