ЕК ни съди за 2,5 млрд. лв., дадени на американските ТЕЦ-ове у нас

„България е дала €1.3 милиарда (2,5 млрд. лв.) незаконна държавна помощ на въглищни и други ТЕЦ-ове, твърди иск в Европейската комисия, заведен от лондонската кантора ClientEarth в четвъртък”, пише Ройтерс.

По името на кантората личи, че тя е екологично настроена („Клиент Земя”), ние нямаме спечелено международно дело, а проблемът с американските ТЕЦ-ове и очакването за огромна глоба към България заради субсидирането им се очаква от години.

„В ЕС държавната помощ е допустима за подкрепа на нисковъглеродна икономика. Адвокатът Сам Брайт каза, че повече от година е разследвал българската практика чрез НЕК и ЕРП-тата да се купува цялото електричество на подобни ТЕЦ-ове, както и когенерацията им. Тези операции се плащат с надбавка и вдигат сметките на потребителите. ClientEarth осъди Великобритания за качество на въздуха, има и други подобни успехи. България дава на тези ТЕЦ нечестни и незаконни сибсудии и пречи на преминаването от фосилни горива към чиста енергия“, каза Брайт за Ройтерс.

1,3 млрд.евро е минималната сума на помощта от 2007 до 2016 г. „Досега не виждаме ЕС да е против”, казва Теменужка Петрова. Ако комисията реши, че помощта е незаконна, може да нареди на България да възстанови 1,3 млр. евро. ClientEarth внесе и друг иск срещу страната през април за търговията с емисии за 197 млн. евро. Българското правителство не коментира казуса“, пише „Ройтерс“.

Източник: 19min.bg