ЕК разби на пух и прах Борисов и патреотите: Заплатите ви са ниски, вдигнете ги, населението застарява!

България е добър пример как се справя с безработицата, но лош с ниските доходи и това трябва да се промени, заявиха от Еврокомисията.

България може да бъде дадена за положителен пример в Европа за как се справя безработицата, но  Европейската комисия се тревожи от ниските доходи и застаряващото население  у нас.

 Това заяви по БНР еврокомисарят по заетостта и социалната политика Мариане Тисен, която гостува в София.

“Всички започват да работят и виждаме, че това не е нещо временно. В действителност трудовият пазар започва своето развитие и всеки месец отчитаме подобрение. 2017-а отчетохме ръст на брутния продукт, а това е и много добра новина за достъпа до работния пазар. Безработицата намалява, което е нещо много положително, и не само в България, това се наблюдава във всяка точка на Европа, достъпът до пазара на труда също се улеснява“, коментира Тисен.

Европейският социален стълб е шансът на Европа  да повиши своята конкурентоспособност, категорична е тя.

“В крайна сметка говорим за политическите реформи и за да можем да подобрим състоянието на трудовия пазар, както виждате ние имаме т.нар. препоръки. И в България, както виждате, това се случва. Имам предвид подобряването на трудовия пазар и младежката безработица, увеличаването на заетостта“, отбеляза еврокомисарят.

Тисен изтъкна, че в периода 2014-2020 година от Европейския социален фонд към България се насочват 1.5 млрд.евро и всеки пети българин може да получи помощ и подкрепа.

Мариане Тисен увери, че тази помощ ще продължи и в следващия програмен период и изтъкна положителното развитие у нас.

“Това, което се случва в България, е намаляване на безработицата, увеличаване на работните места.  България в действителност следва в краткосрочен и в дългосрочен план добрите политики. Искам да подчертая, че България дори върви на по-добра скорост в сравнение с други страни по отношение на работните места и развитието си в социалната политика.  Но има нещо много важно, което се случва в България –  тук имаме застаряващо население и хора в рисково положение. 

Имайте предвид че Социалният фонд предоставя възможности на хора, които са лишени от възможности, да могат да подобрят своите умения искаме възрастните хора и те да се възползват, за да подобрят своите умения както в краткосрочен, така и в дългосрочен план и самите те да се облагодетелстват от Европейския социален фонд“, поясни Тисен.

Проблем у нас са и ниските доходи на глава от населението, както и малките заплати и това според еврокомисаря трябва да се промени. Това бяха само предизборни обещания на обединените партиоти, които спечелиха брагоразположението на хората, заради обещанията, които не изпълниха. Ниито по-високи доходи, нито спряване с демографската криза. За сметка на личното им облагодетелстване.

Източник: Bnews.bg