Екатерина Захариева: Да поканим Владимир Путин за тържествата на 3 март 2018 г.

„Трябва да се стегнем и да свършим работата. Не заради Брюксел, а заради българските граждани“.

Това каза заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази събота“ по бTV във връзка с готвената съдебна реформа, съобщава Епицентър.

„Нека да се стегнем, сами трябва да си направим реформата, никой няма да дойде да ни я направи отвън. Да, те могат да дават предложения и съвети от гледна точка на споделяне на добри и лоши практики от другите държави, но оттам нататък нещата са в нашите ръце“, коментира Захариева.

По думите ѝ през четирите изменения на конституцията Висшият съдебен съвет и самата съдебна система стават все по-независими и все по капсулирани и трябва да се внимава да не се отива в другата крайност, защото независимост не означава липса на отговорност и безпристрастност.

„По-добре да седнем и да довършим нещата заедно. Много често съдиите и прокурорите са виждали промените, когато излизат в „Държавен вестник“. Това е подходът, заедно трябва да направим реформата“, каза тя.

Вицепремиерът коментира и изказването на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост идва от македонските земи, като го определи за ненужна провокация. „Не бих ги нарекла „гавра“, но бяха непремерени. Ние реагирахме както трябва да реагира българският външен министър. За съжаление, Балканите винаги са източник на напрежение“, коментира Захариева.

Вицепремиерът каза още, че България е реагирала както трябва чрез нейното изявление като външен министър – руският посланик имаше среща с премиера, след което имаше обяснение от говорителя на външно министерство в Москва.
Захариева каза, че е доволна от изясняването на Русия по тези „неоспорими исторически факти“.

„Не беше приятно изказването, хубаво е да се основава на исторически факти. Беше на националния празник – най-светлия според мен, не е добре да се правят такива неща“.

Захариева се съгласи, че е добре България и Македония заедно да празнуват общите празници.

„България няма интерес от обостряне на отношенията с Македония и без това по някои исторически факти имаме остри отношения“. „Ние бяхме първата държава, която призна нашите съседи. Винаги сме искали да помагаме за тяхната европейска интеграция. Ние искаме заедно да празнуваме общите ни празници“, каза тя.

„Винаги сме подавали ръка и винаги сме искали да помагаме за тяхната европейска интеграция. Българският интерес е обединена и силна съседна държава“.

Външният министър оцени като уместно предложението на президента Румен Радев да покани Владимир Путин заедно да бъдат патрони на тържествата за 140 години от Освобождението на България на 3 март 2018 година.

„Уместно е – колкото се може повече президенти, колкото се може повече министър-председатели да идват в България“.

Захариева обяви намерение да следва външна политика, при която България се държи със самочувствие и равнопоставено на другите държави. Трябва да имаме прагматична външна политика. Моята цел е да водя малко по-практична икономически насочена външна политика“, посочи вицепремиерът.

Захариева определи НАТО като съюз за отстояване на правото и демократическите ценности. „Всяка държава трябва да има принос. Ние имаме план как да достигнем 2% за отбрана. Смисълът на съюза е съюзниците да допринасят в него“, допълни тя.

Отговарящият за съдебната реформа вицепремиер нарече абсурдно писмото на 4 политически сили до Европейската комисия, които по инициатива на бившия правосъден министър Христо Иванов алармираха за начина, по който се избират членовете на новия Висш съдебен съвет и за скандала „ЦУМ гейт“.

„Нека да се стегнем, сами трябва да си направим реформата. Никой няма да дойде да ни я направи отвън. Нещата са в нашите в ръце. Бих призовала да седнем и да довършим нещата, които работихме заедно“.

Захариева няколко пъти питала дали системата за електронно гласуване за членове на ВСС е сигурна и всички членове на Съвета отговаряли положително.
„Нека оставим спокойно съдиите и прокурорите да изберат своите представители“, допълни тя.

Източник: Епицентър.бг