Ексклузивно! Черна вест долетя от Европа – махат гарантираните депозити от 100 000 евро!

Неприятно предложение се обсъжда по върховете на европейските финансови институции.

Ужасяващата новина долетя от сърцето на Стария континент – Европейската централна банка сондира предложение за отмяна на гарантираните депозити до 100 000 евро.

„С дълбоко съжаление трябва да ви уверя, че това не е фалшива новина, аофициално предложение на ЕЦБ, публикувано в обширен документ на 8 ноември 2017 г., целящ да бъде ревизирана политиката на европейските финансови институции по време на криза“, се посочва в становище на шефa на Европейската централна банка Марио Драги.

В понеделник самият Драги заяви, че не може да има единна европейска схема за гарантиране на депозитите, ако нивото на лошите заеми не бъдат намалени.

От ЕЦБ дори посочват, че ако фалитът на една банка изглежда неизбежен, то значителен брой вложители ще искат да изтеглят своите средства от нея, тъй като не вярват на схемата с гарантирането на депозитите. И това явно е аргумент тази схема да бъде променена и депозитите да не бъдат гарантирани.

Оказва се, че обикновеният европеец, а в това число и обикновения българин, няма да има право да тегли собствените си пари от фалираща банка, те няма да бъдат гарантирани, но за сметка на това след петдневно чакане ще може да получи пари за покриване на най-елементарните си нужди.

Все още абсурдната идея не е влязла в сила, но ако това стане факт парите на милиони европейци, в това число и българи, ще останат без необходимата държавна защита.

Източник: БЛИЦ