Експерт: Нищо добро не ни чака тази зима, парите ще изтичат като вода

Нищо добро не ни чака тази зима, парите ще изтичат като вода.

Това смята експерт.

Според него голяма част от скока в цените на стоките и услугите е спекулативно. Причината – тази на природния газ скача с 36%.

„Нищо хубаво не ни предстои. Чака ни сериозна и тежка зима. Цената, която сега ни удря, е отражение на поскъпването на природния газ преди 6 месеца. Покупателната способност на хората ще пада. Ако сега за седмични покупки плащаме в магазина средно 70 лв., то след Нова година за същите неща ще ни трябват 100 лв.“, прогнозира икономистът д-р Пламен Иванов в студиото на „България сутрин“.

Той вижда основната причина за кризата в липсата на работещи институции. В месеци на избори и съставяне на правителство институциите и регулаторите са в статут на изчакване на новата власт.

„Политическите неразбории минаха през регулаторните и стигнаха до обикновения човек. Получава се рекордна инфлация. Обещанията на политиците се препокриват – всички говорят за светло бъдеще. У нас настоящето е проблемът, не бъдещето“, коментира икономистът.

„Когато като производител ви се вдигне цената на производството – вдигате цената на продукцията, но дали тя е реална? Има увеличение на продукти, които не зависят от цената на газта“, категоричен беше д-р Пламен Иванов.

Икономистът прогнозира, че съвсем скоро хората ще започнат да изпитват проблеми и с изплащането на кредитите си.

„Когато се вдигнат цените на тока и парното, тогава ще започне да се вижда и необслужването на кредити и хората ще започнат да изпитват проблем с физическото си оцеляване“, алармира експертът.

Той добави към списъка с проблемите за решаване и липсата на регулация при ценообразуването.

„Заради липсата на участието на регулаторните органи се стига до такива високи амплитуди в цените на енергията. Това идва от самото определяне на методологията на ценообразуването. Чак сега виждаме показни акции на ДАНС и прокуратурата с влизане в офиси“, коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Другият проблем, с който държавата трябва да се справи, е раздутата администрация. Експертът е убеден, че от нея могат да бъдат спестени много държавни средства.

Източник: Petel.bg