Експерт: Пропадаме неконтролируемо в блатото на европейската бедност

България изостава от средно европейското икономическо състояние 5 пъти. Това значи, че ако Европа средно се развива с 1%, ние трябва да се развиваме с минимум 5%, за да можем да запазим дистанцията, която съществува между нас и средноевропейското равнище.

Това каза по БНР проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания при БАН.

Според него темповете ни на растеж от 3% обявени от управляващите през миналата година са крайно недостатъчни, тъй като средните за Европа са били 1,5%. Това ще доведе до още по-голяма дистанция между нашето икономическо състояние и средноевропейското такова, като тенденцията е да продължи да се увеличава.

Неговите прогнози са, че през 2017-та година ще продължи процесът на „неконтролируемо пропадане в блатото на европейската бедност“.

Той даде за пример румънците, които имат много по-добри показатели от нашите. През 2015 година БВП на човек от населението, произведен в Румъния е бил 30% по-висок от това, което ние произвеждаме. Това ще се увеличава, понеже темповете на растеж на румънската икономика са много по-високи от нашите.

Минасян посочи лоша перспектива за България, тъй като непрекъснато напускат страната ни хора и капитали. По неговите данни за първите 10 месеца на 2016-та година 2,3 милиарда български капитал е напуснал страната. Той прогнозира, че ще продължава да напуска страната, което ще доведе до изоставянето на реформите в институциите.