Експерт: Скоро ще сложим ограничение 20 км/ч и ще обвиняваме шофьорите за превишена скорост

Много скоро на рискови участъци ще сложим ограничение 20 км/ч и ще обвиняваме водачите за превишена скорост.

Понякога водачът се обвинява, за да се оправдаят всички други неуредици и фактори, каза в сутрешния блок на Bulgaria on air експертът по пътна безопасност Красимир Георгиев по повод тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 16 души, а над 20 бяха ранени, пише Novini.bg.

Смятам, че водачът не може да бъде виновен. Това не е нов шофьор, това е човек с опит, това е човек в транспорта, той е минавал стотици пъти оттам. Дали по-скоро тази мантинела не трябваше да върне автобуса, след като се е ударил в нея, а не да поддаде, заяви Георгиев.

Възможно е да се е получило аквапланинг, но се разбра, че на завоя до мястото на катастрофата асфалтът е износен и дори при сухо време е като лед, посочи Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Автотехническата експертиза ще каже какво се е случило. По време на катастрофата е имало силен дъжд, който също е допринесъл. Освен това отново се заговаря за коланите в автобусите. Вчера на заседанието в МС се е взело решение задължително да се слага колан при возене в автобус. Тази предпазна мярка значително е намалила жертвите в Европа, заяви Маринова.

Тя е на мнение, че на магистрали стават най-малко ПТП, а именно това е бъдещето в транспорта.

Източник: Petel.bg