Експерт: Защо ремонтът е толкова некачествен? Защо е приет в този вид? Защо никой нищо не е направил

Институтът за пътна безопасност започна свое независимо обследване на мястото на катастрофата край Своге.

Организацията вече е провела една експертна оценка на въпросния път и е подала своите констатации към компетентните институции да се самосезират и да започват конкретни действия по обезопасяването на пътя.

Това стана ясно от интервю на Диана Русинова от института пред програма „Хоризонт“ на БНР. Тя посочи, че според първоначалния оглед асфалтът в района на катастрофата е твърде хлъзгав.

„Първоначалният оглед показва видима разлика по отношение на самия асфалт. В по-горната част има участък с доста по-едра фракция, съответно в по-долния край, точно където е станал инцидентът, очевидно материалите не отговарят на изискванията, дори с просто око това е видимо. Когато стъпиш на платното за движение, се вижда, че настилката е много хлъзгава, дори ако застанеш с обувки, а в момента е сухо. Представям си какво е било, когато е било наводнено и мокро“, каза за националното радио тя.

Отделно са констатирали нарушения при поставянето на преградните съоръжения. Русинова даде пример с мантинела, поставена върху платното за движение, при положение, че по стандарт тя трябва да бъде разположена на 50-сантиметрово отстояние от него. „На много места тя нито е захваната като хората – има болтове, които стърчат, има болтове, които трябва да са абсолютно еднакви, а има по шест различни болта на мантинела“, даде пример Русинова.

Пътят е в рисково и опасно състояние, категорична е Диана Русинова.
„На много места асфалтовото покритие е компрометирано, независимо, че този, който е осъществил ремонта, твърди друго. На самото място на инцидента се виждат пукнатините. На много места има паднали камъни. Пътят е обрасъл с храсти“, продължи експертът.

„Трябва да се изследват причините първо защо ремонтът е толкова некачествено изпълнен. Второ – поради каква причина институциите са приели ремонта в този му вид. И трето – когато са се появили първите дефекти, защо още тогава някой не предприе някакви мерки“, подчерта Диана Русинова.

Катастрофиралият автобус все още е в пропастта, районът е отцепен, а върху огънатата мантинела са поставени цветя, съобщава в репортаж от мястото на катастрофата БНР.

Източник: Епицентър.бг