Експерти: Пътищата в България масово се строят с варовик

При строителството на пътища у нас масово се използва варовик.

Той е по-евтин, твърдят експерти.

„Варовикът по-бързо се износва. Дори тебеширът ще се износи на дъската за един час”, коментира пред БТВ доц. Валентин Николов, преподавател в катедра „Пътища“ в УАСГ.

Той показа как изглежда асфалтът след износване. Според асфалтовите фирми използването на варовик е допустимо според Българския държавен стандарт и се влага масово в направата на пътища. Причината е евтината себестойност на материала. Разликата в цената е до 4 пъти спрямо другите материали.

В случаите, в които пътят е тежкотоварен или първокласен като този в Своге, не бива да се използва варовик в износващия асфалтов пласт. „Едрозърнестият материал трябва да бъде от кисели скали като базалт, а не от варовикови. Това е защото тези скали имат много добро съпротивление на износване, т.н. коефициент на ускорено полиране. Те се слагат, за да има добро сцепление между фракцията и автомобилната гума”, допълни доц. Николов Експертите допълват, че точното изпълнение на пътната настилка и съотношението на съставките в асфалта обаче зависи от възложителя.

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков коментира по-рано, че в асфалта, където стана инцидентът с автобуса, се съдържа варовик, а той има свойството да се полира с времето. За направата на износващия пласт на асфалтовата настилка се използват камък, пясък и каменно брашно, в повечето случаи от варовикова скала. Към сместа се добавя и битум, който е като лепило и съединява материалите.

Източник: Епицентър.бг