Експерти: Ще има още отвличания, дори се правят залагания кога ще е следващото отвличане

Правят се залагания кога ще е следващото отвличане.

Това бе изводът на експертите проф. Николай Радулов и д-р Тихомир Стойчев, които анализираха отвличанто на Адриан и действията на МВР в ефира на БТВ.

„Трудно е да се каже как се е справило МВР. Бащата отказваше да работи с разследващите. При всяка ситуация с даване на откуп МВР се е опитвало да залови нападателите, но винаги се е проваляло. Поради тази причина вероятно бащата е отказал сътрудничество“, заяви експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов в ефира на БТВ. „Обикновено в такива случаи всички средства за комуникация на семейството се следят, така че най-вероятно комуникацията е станала по телефон на близък роднина“, добави той.

Според д-р Тихомир Стойчев, експерт по сигурността и преподавател в НБУ, който е бивш директор на ЦСБОП, трябва да разделим нещата на две – какво прави МВР извън кампаниите и защо върви след събитията. „Трябва да видим как се извършва планирането. Една голяма част от „Наглите“ не получиха възмездие. Къде отидоха всички пари, които бяха събрани при предишните отвличания. Трябва да си дадем сметка, че много терористични организации възникват с такива средства. В такива случаи е важно да се работи по горещи следи“. „От бащата зависи дали ще сътрудничи на полицията“, добави Радулов. „Факт е, че не са отрязани ушите и пръстите на детето. Бащата е взел нещата в свои ръце. Институтът по криминалистика е в перманентен фалит от две години. Уликите се изпращат за анализ в чужбина и плащам големи суми за това. Ако за това момче не беше платен откуп, то вероятно нямаше да бъде открито“, разкри Радулов.

„Големият проблем е, че има такива групи за отвличания“, коментира Стойчев. „Възможно е отвлеченият младеж да е познавал похитителите. Това че сякаш насилието се превърна в модел на поведение, раздържавихме сектора за сигурност от началото на прехода. Охранителните фирми имат по-голяма численост от полицаите“. Радулова припомни случаите на „Наглите“ и каза, че при тези случаи има много повече въпроси, отколкото отговори.

„Добрата организация на криминалните групи показва, че организираната престъпност в България е огромна, най-ефикасната в Европа и с право хората се страхуват. В момента се правят залагания кога ще е следващото отвличане“, каза още експертът по национална сигурност.

Източник: Епицентър.бг