„Екзакта Рисърч Груп”: 70% от българите не одобряват работата на депутатите

70% от българите не одобряват работата на депутатите.

Това сочат изводите от пручване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи по метода „лице в лице“.

Изследването е обезпечено със собствени средства, предаде dnes.bg.

Особено изразително е неодобрението към парламента сред столичани, сред младите българи на възраст под 30 години, както и сред най-възрастните – над 60 години.

Добри оценки за работата на 44-то Народно събрание в края на неговия мандат дават 52% от избирателите на ГЕРБ, 38% от привържениците на ВМРО, 17% от избирателите на ДПС, 14 % от симпатизантите на Патриотична коалиция „Воля – НФСБ”, 7% от избирателите на БСП, 5% от тези на ИТН и 3% от симпатизантите на ДБ.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приключва мандата си с 25% одобрение, това надхвърля с 8 пункта одобрението към ръководената от нея институция. Неодобрението към работата й е 58%.

Председателят на парламента има подкрепата на 78% от избирателите на ГЕРБ. Добри оценки за работата на Цвета Караянчева дават две трети от избирателите на новата патриотична коалиция „Воля-НФСБ”, както и една трета от избирателите на ВМРО. Най-ниско е одобрението към Председателя на парламента сред избирателите на БСП -4% и на ДБ-3%.

При сравнение на одобрението на 44-то Народно събрание в края на неговия мандат, с одобрението на 43-то Народно събрание също в края на неговия мандат, по данни на Екзакта няма значима разлика в оценките. И тогава, и сега, одобрението към mарламента е между 17% и 18%, а неодобрението и към двата състава на парламента се доближава до 70%.

Източник: Petel.bg