„Ел Периодико“: Разследването за пране на пари в Барселона, свързано с Борисов, ще стигне до Европейската комисия

Случаят с предполагаемия международен заговор за пране на пари в Барселона, който сочи към министър-председателя на България Бойко Борисов, разкрит от EL PERIÓDICO, ще стигне до Европейската комисия.

Полицията и Антикорупционната прокуратура разследват  инжектирането на повече от пет милиона евро на две компании  със седалище в Барселона за една година, които биха били използвани  за закупуване на къща в Esplugues de Llobregat  и магазин за луксозни дрехи на Paseo de Gracia от  ексмодела Борислава Йовчева, чиято евентуална връзка с Борисов се анализира, пише EL PERIÓDICO, цитиран от frognews.bg.

Георги Георгиев, президентът на българската неправителствена организация БОЕЦ, който сигнализира за случая, обяснява на НОВИНАРА: „Изпратихме писмо до Европейската комисия и до генералния прокурор на Европа срещу измамите,  Лаура Кьовешии и се надяваме да се срещнем с тях в Брюксел, за да предоставим всички данни и документи по случая „Барселона“.

След като НОВИНАРЪТ съобщи за откритите разследвания в Каталония, Българската главна прокуратура обяви, че също ще започне разследване. Жалбоподателите обаче не разчитат само на справедливостта на своята страна, която вече беше запозната с тези събития преди година по жалба на евродепутата от  социалистите Елена Йончева .

Денонсиране в Страсбург
Йончева казва, че до този момент не само, че не е получила отговор, но и, тъй като разкри случая, тя е претърпяла „преследване“, което обяснява: „През януари 2019 г. прокурорът започна разследване срещу мен. Аз осъдих  политическото преследване  и сега моят случай току-що беше допуснат до Съда за  правата на човека в Страсбург “, казва тя в изявленията пред този вестник.

Европейската комисия в доклада си за България за 2016 г. вече препоръча независимо разследване на записите между съдия Владимира Янева и друг магистрат, който спомена съществуването на „къща“ в Барселона „, който премиерът Борисов би купил, за “ любовницата“ си. Накрая нищо не беше направено.

Заплахи
Георги Георгиев настоява: „Ние поискахме премиерът да бъде отстранен от длъжност до приключване на разследването, за да не може да повлияе на процеса.“ Нещо, което е отхвърлено. Лидерът на БОЕЦ, който докладва случая на каталунската полиция е информирал френската полиция, че тези дни е получил  заплахи срещу него и семейството му чрез няколко съобщения от Messenger.

Георгиев, който е във Франция със съпругата си, която е получила трансплантация на бъбрек, казва в жалбата си, с която запозна EL PERIÓDICO, че някой му е изпратил съобщение, което го предупреждава: „Знаем къде се възстановява жена ти и е лесна плячка.  Спрете дейността на вашата асоциация или ние ще я направим . “

Пред агентите на централното полицейско управление в Гренобъл Георгиев обясни, че заплахите са дошли след като се е разчуло  за разследването, открито от Автономните полицейски сили на Каталуня (Мосос д’Ескадра) и антикорупционната прокуратура , което беше публикувано от EL PERIÓDICO на 21 февруари. Лидерът на НПО БОЕЦ приписва заплахите на „обкръжението“ на българския премиер.

В разговор с този вестник от Франция Георгиев обяснява: „Една от заплахите, които получих,  гарантира, че ще отвлекат жена ми . Децата ни са в България, а приятелите ми от НПО-то се грижат за тях и ги пазят. Свикнали сме на заплахи и удари. Те няма да могат да ни спрат. Ще продължим да се борим срещу мафията и корупцията. Вярвам, че  гражданите и свободната преса са по-силни от мафията . “

Магазинът вече има собственик
Борисов отрече връзката си със заговора и отрече собствеността върху къщата Esplugues de Llobregat, където е настанена ексмоделът Борислава Йовчева и семейството й. Българският „премиер“ приписва информацията от EL PERIÓDICO и откритото разследване в Испания на маневри на руските тайни служби.

Както този вестник вече съобщи, в същия ден на публикацията  магазинът за дрехи  разследван в предполагаемата мрежа за пране на пари , франчайз Ermanno Scervino, разположен на Paseo de Gracia,   неочаквано бе затворен . Миналата сряда компанията за недвижими имоти, която управлява отдаването под наем на помещенията, в които, според докладите на полицията, бившият модел, упражнява „управление и контрол“, потвърди пред EL PERIÓDICO, че магазинът вече има нов собственик.

Публикацията в оригинал четете ТУК!

Източник: Frognews.bg, Petel.bg