Елена Йончева: Борисов предаде българските превозвачи два пъти и то категорично

„Правителството изпусна момента за пакета „Мобилност“.

В България беше Макрон. Борисов предаде българските превозвачи два пъти и то категорично.

Той не постави този въпрос пред Макрон и не защити интересите на нашите превозвачи“.

Това заяви водачът на листата на БСП за европейските избори и говорител на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева пред Дарик радио, съобщиха от пресцентъра на социалистическата партия.

Тя припомни, че по време на нашето председателство тази тема не беше приоритет.

„Ние я оставихме за австрийското председателство, което има най-неблагоприятни позиции за този пакет“, допълни тя. Йончева е категорична, че България е част от ЕС, но трябва да намери своето достойно място.

„За това трябва да се борим. Аз съм против Европа на две скорости“, категорична е тя. По повод Брекзит Йончева е на мнение, че трябва да бъде със сделка.

„Има изследвания, които показват, че ако няма сделка, България губи 111 млн. евро всяка година, а ако е със сделка – около 60 млн. евро. Става въпрос и за нашата сигурност, за българите, които работят там и как ще гарантираме техните права, за тези, които се обучават във Великобритания“, каза още тя.

Йончева коментира и ситуацията във Венецуела. Според нея не трябва да се намесваме във вътрешни отношения, но Европа е голяма сила и трябва да направи всичко възможно за провеждането на честни избори.

„С всяка намеса, виждате какво стана в Ирак, Афганистан, Сирия“, посочи тя.

„Грабежът в България е 11 млрд. лв всяка година, според доклад на Зелените в ЕП“, коментира водачът на листата на БСП за европейските избори.

Като пример за корупция тя посочи случая „Ало, Банов съм!“ и подчерта, че всичко е в ръцете на прокуратурата и ОЛАФ.

„Събираме още документи, които ще докажат по категоричен начин, че всичко, което е наредил Банов от своя кабинет – да не бъдат взети от една фирма минимум 700 000 лв., а става ясно, че са повече от 1 млн.лв., тези нареждания са били изпълнени“, допълни тя.

По повод исканите проби от магистралите, Елена Йончева обяви, че има напредък.

„Всеки опит да бъде показан грабежът в България среща силна съпротива. В началото АПИ казаха, че нямаме право да правим такава проверка. Сега вероятно ще ни мотаят, но тази битка ще я спечелим и благодарение на европейските институции. Битката трябва да започне от България“, категорична е тя.

Йончева подчерта, че проверката ще бъде направена по всички законови изисквания и то в европейска лаборатория.

„Когато ни разрешат от АПИ, ще поканим и журналисти, които да проследят проверката“, каза още тя и допълни, че 40% от стойността на тези магистрали се връща към управляващите.

„ГЕРБ си отиват. Те са пътници. Важно е следващите, които ще дойдат на власт, да променят начина, по който се управлява България“, каза още Йончева.

Източник: Епицентър.бг