Елена Йончева: БСП сезира ДАНС и прокуратурата за оградата на турската граница! От оградата се краде

Утре ще сезираме прокуратурата и ДАНС за оградата по българо-турската граница, заяви каза говорителят на депутатите от „БСП за България“ Елена Йончева, цитирана от „Фокус“.

На свой ред вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че я дава на прокурор, защото застрашавала националната сигурност.

Йончева обяви, че в 11.30 ч в петък ще внесе документите в държавното обвинение. „Има решение цялата ограда по българо-турската граница да бъде двуредова. Това е решение №17 на МС от 14 януари 2015 г. В това решение се казва, че оградата по българо-турската граница трябва да бъде тип А – двуредова, защото по този начин тя ще възпрепятства преминаването на бежанците. Едноредова ограда според това постановление №17 се предвижда да бъде построена само в труднодостъпните райони и по поречието на реките. Същата година на 20 ноември Главна дирекция „Гранична полиция“ с писмо нарежда на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас да преминат от строителството на двуредова ограда към едноредова. В резултат на което фирмите, които изпълняват това строителство сами променят проекта даже и на едноредовата ограда тип Б, която е приета от МВР“, каза Йончева.

Тя поясни, че в доклад на Главната инспекция на МС от 2017 г. се казва, че даденото указание за строителство на едноредова ограда не кореспондира с утвърденото от министъра на вътрешните работи на съоръжението, по което областните управители вече са имали сключени договори за изграждане на съоръженията и обслужващия персонал.

Елена Йончева посочи, че първо е прието решение за строителство на двуредова ограда и след това е прието решение да продължи изграждането на едноредова ограда. По отношение на качеството на оградата, Йончева поясни, че в Хасковска област едноличен търговец променя проекта на МВР. „Така че моят въпрос е към управляващите – кой и защо нарежда на областната управа, на частни фирми сами да променят проекта на оградата и с каква цел? Тук ние имаме съмнения за корупционни практики. Съмнения за търговия с националния интерес“, посочи говорителят на БСП. Тя поясни, че има съмнение, че от нашата сигурност се краде.

Говорителят на БСП поясни, че те искат да разберат защо първите 30 км, издигнати от януари до юни 2014 г., строени от Министерството на отбраната, са излезли около 300 хил. лв. на линеен км. „Днес цената е четири пъти по-скъпа“, коментира депутатът и обясни, че БСП иска да получи доказателства, че това отговаря на качеството на оградата. Във връзка с камерите за наблюдение по границата, Йончева коментира, че от „Капитан Андреево“ до „Лесово“ от края на юни 2014 до април 2017 г., според доклада на главния инспекторат на МС, голяма част от камерите не работят. Тя поясни, че значителна част от техническите средства на системата, а именно панорамни устройства не са в изправност и не могат да бъдат използвани. „Става дума за един участък, който е много натоварен от преминаване на мигранти“, поясни Йончева и подчерта, че в този участък от три години съоръженията не работят. „Въпросът ми е защо?“, заяви Йончева.

Внасям сигнал срещу Елена Йончева за престъпления срещу националните интереси и сигурност. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти преди да внесе сигнал срещу говорителя на БСП Елена Йончева в прокуратурата, предаде „Фокус“. По думите му сигналът визира многократните изказвания на Йончева, която според него е преминала всякакви граници с конкретни указания къде работят камерите по границата и съответно и къде не работят, от коя до коя пирамида оградата е единична и откъде е двойна.

Вицепремиерът Симеонов посочи, че ще иска допълнително да бъде проверено откъде Елена Йончева има достъп до доклада на Инспектората на МС, който цитира и кой й го е дал.

„Още един много интересен въпрос – да даде обяснения има ли нещо общо с изнасянето на кашони с пълната проектна документация за участъците от защитното съоръжение от отделните области и закарана най-вероятно в президентството“, коментира Симеонов. Вицепремиерът допълни, че част от тази документация е копирана във външни частни копирни центрове. Той заяви, че държи това да се провери.

Симеонов поясни, че сигналът му е по чл. 357 и чл. 284 от Наказателния кодекс.

„Това са престъпления, свързани с държавна тайна, с конфиденциална информация, свързана с националната сигурност“, коментира вицепремиерът. „Най-общо казано нещо като национална измяна“, допълни той. Според него е съвсем отделен въпрос дали информацията, изнесена от Елена Йончева е вярна. Вицепремиерът подчерта, че тя не е вярна, освен това, че оказва точно откъде най-лесно могат да преминат бежанците. Според него говорителят на БСП с изявленията си извършва престъпления спрямо националните интереси, насочвайки бежанския поток през конкретни точки и райони.

Източник: Агенция „Фокус“/Епицентър.бг