Елена Йончева: ГЕРБ носи вина за урана във водата в Хасково

„Вина за ситуацията с урана в Хасково носи правителството на ГЕРБ“.

Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева от трибуната на Народното събрание в становище от името на вносител на изслушването на трима служебни министри във връзка с урана във водите на Хасково и Първомай, предаде Агенция „Фокус“, цитирана от „КРОСС“.

Елена Йончева уточни, че вина носи правителството на ГЕРБ, министърът на здравеопазването Петър Москов, на регионалното развитие Лиляна Павлова и на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Като депутат от Хасковска област и и от името на ПГ на „БСП за България“ поисках това изслушване, защото хората в град Хасково са разтревожени“, каза тя и поясни, че хората са изплашени.

Тя предупреди, че поради спиране на помпени станции съществува реална опасност от режим на водата в Хасковско.

„В продължение на месеци гражданите са консумирали вода от централното водоснабдяване, която е с със завишени показатели на уран и алфа активност“, каза Йончева.

Тя припомни, че от 14 април водата в Хасковско не се препоръчва за употреба и попита откога се знае, че водата в Хасково съдържа уран и завишени алфа частици?

„Три поредни години МОСВ установява несъответствие с нормативните изисквания на качеството на водата“, посочи говорителят на БСП.

По думите й две поредни години се отчита завишение на урана.

„Какви мерки е предприело МЗ и РЗИ – Хасково за тези три години“, попита още Елена Йончева.