Елена Йончева: Голяма част от сигналите срещу видни политически личности не се разследват

„Апартаментгейт“ всъщност е „Борисовгейт“, защото няма как такива неща да са се случвали без знанието на премиера.“

Това заяви пред БНР Елена Йончева – депутатът от БСП и говорител на партията, водач на евролистата.

Днес антикорупционната комисия в парламента ще разглежда искането на социалистите за отстраняване на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев заради несъотвествия в имуществените му декларации. Представители на БСП обаче няма да присъстват в комисията.

„Ние нашите писмени мотиви сме ги предоставили. Нещо повече – изразили сме ги в комисията и в пленарната зала, когато се гласуваше този антикорупционен закон. Проблемът е, че няма никаква чуваемост какво казва най-голямата опозиционна партия. Поради тази причина излязохме от Народното събрание. Ясно е, че този закон не работи и ние го казахме още тогава, че начинът по който е направен, води само до скандали и никаква борба с корупцията. Последните скандали, наречени „Апартаментгейт“, само доказват това“, каза Йончева.

„Комисията за борба с корупцията можеше след 3-минутна проверка да изкара „Апартаментгейт“, но не го направи“, допълни Йончева и каза, че не се чувства морален победител след оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

„Още в началото на 2018-а внесохме в прокуратурата всички документи по т.нар. „Кумгейт“. Прокуратурата все още не е дала отговор, надявам се, че разследват. Политиката с оставките на практика е политика на бушоните. Борисов казва „Лошо ни удариха“, но всъщност казва „Момчета, разкриха ни“ и се опитва да скрие тези момчета от телевизионните екрани. Махат се бушоните, за да остане главният човек. Борисов не отстранява тези хора. Той им казва да се покрият временно и да си вършат работата. Тяхната предстояща работа са изборите и ние знаем как г-н Цветанов и областните управители правят изборите“, каза Йончева.

По отношение на проверките за пране на пари срещу нея, депутатът от БСП се сравни с бившия главен антикорупционен прокурор на Румъния Лаура Кьовеши, която в момента е кандидат за главен прокурор на ЕС.

„Госпожа Лаура Кьовеши има поредица от обвинения в Румъния, но това не пречи ЕК на този етап да ѝ гласува най-много доверие. Срещу мен ГЕРБ извадиха малката бухалка през март месец 2017 година, когато казах, че се краде от санирането. Тогава Борисов извади огромна лъжа срещу мен, за която преди 2 дни го осъдих на втора инстанция. Още една малка бухалка беше извадена, когато разкрихме за корупцията по границата. Тогава вицепремиерът внесе сигнал в прокуратурата срещу мен. Когато поехме темата за пътищата извадиха още една. Накрая извадиха голямата бухалка с това обвинение. Много ясно ще стане ясен сценария как е организирана тази голяма бухалка“, каза Йончева и продължи за корупцията у нас:

„Неслучайно в доклада на ЕК се казва, че 2/3 от сигналите за видни политически личности не се разследват. Става въпрос за върхушката на това управление. „Апартаментгейт“ е на върха на огромна грамада. Това е „Борисовгейт“ – върхът на тази грамада не е възможно да съществува без знанието на премиера на България. Нека ви цитирам доклад на Държавния департамент на САЩ за България отпреди 2 години – „служители от всички клонове на правителството на Борисов са замесени в корупционни практики безнаказано“, заяви Йончева и допълни, че по данни на ОЛАФ, Евростат и ЕК у нас 11 милиарда лева всяка година изтичат заради корупция.

Източник: Petel.bg