Елена Йончева: Имаме документи за корупцията на Банов

Всичко, което е разпоредил Банов, го има като документи в прокуратурата. Тя не е пожелала да започне досъдебно производство. Не само записът е важен. Важни са документите, които потвърждават стореното от Банов. Това е корупция. Това не е ”моделът Банов”, това е ”моделът Борисов”. Те го прикриват.

Това заяви пред bTV Елена Йончева.

Получих копие на запис от свой източник. Прокуратурата се интересува кой е направил записа, а не какво казва г-н Банов. Той казва на строителя как да направи, че да не плати 700 000 лв., обясни депутатката.

Не съм унищожила оригиналния запис по случая с Боил Банов. Притежавала съм само копие, което съм занесла в прокуратурата. На това копие също може да се направи анализ и проверка. Българската прокуратура по същия начин отказа да разследва „Ало, Ваньо съм“, каза още Йончева.

11 млрд. е корупцията всяка година. Това е цялата корупция, не само от еврофондовете, каза Йончева и цитира доклади на европейски институции.

Тя коментира и днешния пленум на БСП за избиране на кандидати за европейската листа: Аз смятам, че Сергей Станишев ще бъде част от листата за евродепутати, защото той е капитал не само за българската левица, а и за България. Сергей Станишев е и най-успешният български политик в Европа. Няма как да сме конкуренция с него, защото ние сме в една група в ПЕС. Всеки със своята експертиза и познания трябва да помага. Смятам, че в левицата не се спускат списъци и да се получи дебат по време на днешния пленум. Той винаги е бил добрият рицар, сподели Йончева.

Тя отхвърли и обвиненията към нея за взетите пари от КТБ: Направих 7 документални филма за ТВ7, излъчени са. Купена е техника. Така Йончева обясни как е похарчила парите от КТБ. Смятам, че съм достатъчна честна и откровена, защо нещо трябва да ме убива.

Борисов излезе веднъж и наговори неща, заради които го осъдих. Вицепремиер на Борисов пусна сигнал срещу мен в прокуратурата за оградата по границата. Това са малки бухалки. След това извадиха голямата – делото срещу мен. Откъде мога да знам през 2012 г., че КТБ ще фалира? Аз съм работила за ТВ7 и има излъчена продукция, каза Йончева. Тя цитира и доклади на Държавния департамент в САЩ и Европейската комисия, според които в България се шири корупция, а две трети от сигналите срещу хората по високите етажи на властта не стигат до разследвания.

Тя коментира и обвиненията за закупени апартаменти от колеги в БСП: Г-н Зарков и г-н Жаблянов са придобили своите имоти преди да влязат в политиката. Две жени обвинени за подкуп от 70 000 евро са разнасяни една година по съдилищата, а Цветанов напусна парламента след „апартаментгейт“, за да стане по-силен, щял да бъде Цветанов плюс, посочи още Йончева.

Източник: Фрог нюз