Елена Йончева: Национални предатели са ГЕРБ и г-н Борисов, и те го показват последните 10 години

Елена Йончева направи пиперлив коментар в ефира, който вероятно ще доведе до незабавна реакция от страна на ГЕРБ.

Йончева тръгна да коментира резолюцията на ЕП за върховенството на закона в България и засипа с критики премиера и партията му.

Резолюцията ще има конкретни последици за управляващите. Това е политически документ, върху който ще стъпят бъдещи решения на Европейската комисия“, коментира по БНР евродепутатът Елена Йончева по повод приетата от Европейския парламент резолюция за върховенството на закона в България.

„Национални предатели са ГЕРБ и г-н Борисов и те го показват последните 10 години. Резолюцията е огромен успех за всички българи, за България – това е резолюция в защита на България“, каза още тя и допълни, че на практика тази резолюция представлява своеобразен списък на това, което Борисов и ГЕРБ правят в България последните 10 години, пише Дневник.бг.

В момента и ГЕРБ, и националистите се опитват последователно да изместят същността на резолюцията, смята евродепутатът. Според Йончева хора от БСП също „попадат в този капан“.

„Когато от Брюксел се нанася най-големият удар срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, те се опитват да отклонят вниманието от същността на резолюцията, разчитайки, че хората не са чели и няма да четат целия текст. В медиите се появяват преводи на част от резолюцията, на част от пасажи, без да се дават до края даже изреченията и по този начин се изкривява цялата резолюция.“

Докато определени политически сили измислят проблеми там, където ги няма, истинските проблеми растат и тровят обществото, категорична е Йончева, според която се наблюдава „опит да се излъже българското общество“.

Тя опроверга твърденията, че това е резолюция за Истанбулската конвенция. В нея не присъства изразът „македонско малцинство, уточни тя и допълни, че относно Истанбулската конвенция е посочено „да се приемат тези части от Истанбулската конвенция, които не противоречат на българската Конституция“.

Под линия се споменават стари решения, по които България е била осъдена, уточни Йончева.

„Аз считам, че не трябва да се спират средства за България, но трябва да се създаде такъв механизъм в ЕС, че да не се допускат нарушения на върховенството на закона. Тази резолюция ще има много конкретно отражение върху това как България ще се развива оттук нататък, независимо кое правителство дойде на власт“, коментира Елена Йончева.

„ГЕРБ си отиват, но на следващите правителства няма да им е лесно, защото битката тепърва ще започне – с тази корупция, с това неравенство, с липсата на медийна свобода.“

Йончева съобщи още, че от три дни е член на авторитетната мониторингова група за демокрация на Европейския парламент. Тя е единственият представител на България в нея. Съставът й е само от 14 евродепутати – по двама от всяка политическа група в ЕП. „Групата е нещо като сили за бързо реагиране по темите за върховенството на закона и демокрацията. Има право да кани министри, премиери, за да ги изслушва“, разясни Йончева. Тя припомни, че заради случаите на убийства на разследващите журналисти в Малта – Дафне Галиция и в Словакия – Ян Куциак, групата е започнала проучвания, поставила въпроси на премиерите, които в крайна сметка подадоха оставки.

През август мониторинговата група беше поканила и премиера на България Бойко Борисов, за да обсъдят проблемите с върховенството на закона, но той отказа да се яви, припомни евродепутатът.

Ако наистина е опозиция, Корнелия Нинова трябваше да развее тази резолюция като знаме, изтъкна Йончева, като припомни, че резолюцията е гласувана с голямо мнозинство.

Източник: Petel.bg