Елена Йончева пита властта: Има ли договореност България да приема бежанци от Германия?

Има ли договореност България да приема бежанци от Германия?

Този въпрос зададе на властите водачът на червената евролиста Елена Йончева.

Елена Йончева и Кристиан Вигенин излязоха на пресконференция на „Позитано“ 20 във връзка с информацията, че на южната граница се строи бежански център.

„Настояваме обществената поръчка за изграждане на площадки за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново да бъде отменена“, каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ и водач на листата на левицата за евроизборите Елена Йончева.

„Както знаете обявена е обществена поръчка за изграждане на площадки и разполагане на контейнери, площадка за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново“, каза още Елена Йончева. Тя посочи, че в Любимец се подготвят такива площадки, които да приемат 1632 бежанци. „Всичко това се случва на фона на обезлюдяването на Странджа. Левицата е против изграждането на подобни центрове. Крие ли се информация от българската общественост за връщане на мигранти от Западна Европа, предимно от Германия. Настояваме тази обществена поръчка да бъде отменена“, каза още Йончева.

Вигенин заяви, че левицата ще подкрепи протестите на гражданите в три засегнати гранични общини. И призова строителните фирми да не участват в изпълнението на тази обществена поръчка.

„БСП призова българските фирми да проявят отговорно поведение и да не участват в поръчката за бежански центрове в Любимец, Елхово и Малко Търново“, призова секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин по време на пресконференцията в централата на партията. Вигенин посочи, че БСП не приема без да има необходимост да се изграждат подобни бежански центрове.

Струва ми се, че в момент, когато миграционният натиск е почти нулев и анализите не показват нова бежанска вълна се правят подобни проекти само и само да се усвоят едни средства, продължи бившият министър на външните работи. И подчерта, че това се прави тихомълком без да са информирани гражданите.

Вигенин обаче риторично попита дали има връзка тази обществена поръчка с решението преди дни на Съда на ЕС, което е позволило на германските съдилища да връщат обратно мигранти в страните, в които те са влезли на територията на ЕС.

И обърна внимание, че когато се изгражда подобен капацитет, рано или късно той ще влезе в употреба. „Опасяваме се, че наличието на такъв капацитет може допълнително да стимулира връщането на мигранти. Затова считаме, че противоречи изцяло на българския национален интерес, подчерта Кристиан Вигенин.

Думата взе и Катя Георгиева, общински съветник и председател на БСП – Ямбол.
Ще подкрепим недоволството на гражданите да не се реализира поръчката за бежански център в Елхово, каза тя. Според Георгиева е скандална обществената поръчка за бежански центрове на територията на Елхово, Любимец и Малко Търново. Тя припомни, че прeз 2016 г. е имало подобни намерения на МВР. По думите ѝ хората в област Ямбол, на територията на която се намират пет общини, са реагирали изключително гневно. „В хората се породи много страх, в поредица от няколко месеца имаше спонтанни протести ежедневно, и в село Бояново, и в Лесово. Затваряха се пътища към КПП „Лесово“. Това бяха спонтанни протести на хора, които милеят за България и които се притесняват за нашия прекрасен край. Тогава министерството даде заден ход“, каза Георгиева и посочи, че сега нещата се правят тихомълком.

„През миналата седмица разговаряхме с много граждани. Те са гневни, защото никой от местната власт не е разговарял с тях, никой не е обяснявал какво ще се случва на територията на Елхово. Отново се надига протестна вълна. За съжаление се появяват и доста радикални послания. Искам да заявя като председател на БСП – Ямбол, че не напук, а просто, за да подкрепим гражданите в тази искрена, загриженост за това, което се случва на територията на нашата област, ще бъдем с тях и ще подкрепим всички усилия една подобна стъпка да не се реализира“, посочи Георгиева. По думите ѝ това, че ПП ГЕРБ все още е управляваща, не означава, че държи патента за това кое е най-правилното решение за България.
Общинският съветник от БСП в Елхово Димитър Загоров изтъкна, че хората са много притеснени. „Проведох доста срещи с тях през тези дни и тревогата им нараства с всеки изминал ден“, каза Загоров. Той определи като нелепи обяснения от страна на управляващите, че са научили от интернет за това нещо. Загоров изтъкна, че кметът на Елхово обяснявал, че празникът на града е приоритет, а не това да информира гражданите за тези центрове. „Това засилва тези страхове. През 2013 г. на територията на общината има изграден такъв център, който е празен и може да бъде използван с такава цел. Градът не мисли, че има място за втори такъв“, посочи Загоров.

Източник: Епицентър.бг