Елена Йончева показа нови снимки от изровената ограда на границата

Елена Йончева показа снимка, направена преди два дни на границата, от която се вижда, че оградата не е оправена.

„В този разследващ материал ми помагаха много хора. Категорично не съм работила с уволнен служител от Гранична полиция.

Помагал ни е бивш граничен полицай, но той не е уволнен за трафик на хора“, отговори Елена Йончева на друго от обвиненията на Симеонов.

„Пред мен бяха две групи бежанци. Едната от 15 души, другата 35-40 човека. Опитах се да намеря най-близкия граничен патрул. След това се обадих на тел. 112. Те пристигнаха след 25-30 минути“, разказа Йончева.

„Група от 15 души минаха границата пред мен. Отнема им 7 – 8 минути, за да преминат, по-бързо, отколкото на ГКПП“, каза тя, разказвайки как е сниман филмът.

Йончева отговори на коментарите на другия вицепремиер от ОП – Красимир Каракачанов, който каза, че вместо да снима, е трябвало да „удари два шамара“ на мигрантите и да ги върне обратно.

„Ако г-н Каракачанов беше гледал филма, нямаше да реагира по този начин. Не можем да бием два шамара, защото не сме там затова. Ние физически не можем да ги спрем. Това, което направихме, бе да ги спрем да не тръгнат към вътрешността на страната“, посочи Йончева.

„Ние бяхме двама души. Даже нямахме и оператор. Не можехме да бием два шамара, защото не сме там за това. Нямаше как да ги спрем“, категорична бе Йончева. „Бежанците направиха опит да тръгнат към вътрешността на страната, но ние се опитахме да ги спрем. Твърдението, че сме провалили акция за залавяне на бежанци е абсурдно. Ако беше така, нямаше да им отнеме толкова време да открият къде сме.“ „Целта ни с този филм бе да покажем корупционните схеми по границата. Тези канали се покровителстват отвисоко. Дали сме едни 200 милиона за нещо, което не върши работа. Това показваме във филма. Това не е просто една тел, а става дума за националната сигурност. Българският гражданин е платил 800-1000 лева на линеен метър за тази ограда“, добави Йончева.

Тя отговори и на упреците на Валери Симеонов, че с действията си е провалила акция на специализираните органи.

„Провалили сме акция? Ако е така, граничарите не са знаели за нея, защото в продължение на 20-тина минути не успяха да ни локализират“, отговори тя.

Думите на г-н Борисов бяха, че в парламента има наркотрафиканти, той не каза, че в парламента има роднини на наркотрафиканти, каза Йончева. Тя коментира думите на Борисов, заради които стана скандал в парламента. Те бяха поводът лидерът на БСП Корнелия Нинова да поиска премиерът Бойко Борисов да дойде в залата и да обясни кого е имал предвид.

ГЕРБ не осъзнаха както са направили, Главчев си подаде оставката заради посещението на председателя на ЕП Антонио Таяни, смята Йончева.

Източник: Епицентър.бг