Елена Йончева пред Ел Периодико: Време е испанското правосъдие да „даде светлина“ по темата за Борисов

Каталунското издание „Ел Периодико“ вече има цяла поредица от статии, посветена на България и скандала около министър-председателя Бойко Борисов и „къщата в Барселона“, която той отрича да има.

Това пише Eurocom.bg.

Този път пред изданието говори евродепутатът от групата на социалистите Елена Йончева. Тя е заявила, че случаят „представя изключително обезпокояващи факти“.
„На 20 май 2019 г. изпратих доклад до българския генерален прокурор с молба да открие разследване. Не получих отговор. Платих висока цена за това.“

„Върховенството на закона и демокрацията надделяват. Време е за испанските власти и правосъдие да „дадат светлина“ по темата“, добавя тя.

От своя страна, вестникът пише, че е изпращал запитвания по случая до Борисов на 13 февруари два поредни дни, тъй като не получава отговор.

След публикуването на делото в петък премиерът обясни, че „няма смисъл да отговаря“, тъй като някой от коментарите му „може да бъде разбран погрешно“.
Също така изрази съжаление, че този вестник не споменава „отличията и полицейските медали“, с които Испания го награди „за тоновете кокаин“, които бяха прихванати благодарение на сътрудничеството между двете страни.

Ето линк към статията на изданието:

https://www.elperiodico.com/es/internacional/20200221/tormenta-bulgaria-escandalo-trama-blanqueo-barcelona-borisov-7858746?fbclid=IwAR0s-iCJNYhXsoDz2BKuRrdNNdbnsvY9NSXBIarpgrJ8Qs5afLQoLvEKNJ4