Елена Йончева: Приватизацията не беше справедлива, тя беше криминална. Активите ще бъдат ли върнати на държавата?

Основният въпрос с предлаганите промени в Конституцията, свързани с приватизацията, е дали тези активи ще бъдат върнати на държавата.

Това каза в предаването „Преди всички“ на БНР Елена Йончева – говорител на парламентарната група на БСП.

„Ние трябва да си отговорим на следните въпроси – дали ревизирането на всички тези сделки ще върне тези активи на държавата, дали по някакъв начин ще бъде възстановена справедливостта, защото не е тайна, че голяма част от тази приватизация не беше справедлива, че тя беше отчасти криминална. Но дали всички тези активи ще бъдат върнати в държавата, или просто ще се използва тази ревизия като разправа с политическия опонент. Всички юристи, които се изказаха по темата, казаха: „Не, няма механизъм, по който тези активи да бъдат върнати в държавата. Това е реалността“, каза пред Националното радио Елена Йончева.

По повод идеята на БСП за национална кампания за снемане не санкциите срещу Русия, Елена Йончева каза: „Мисля, че този въпрос трябва да зададете на БСП, защото аз съм говорител на парламентарната група, но съм от гражданската квота, и мисля, че по-изчерпателен отговор ще ви даде ръководството на БСП.
Като журналист и като гражданин, аз смятам, че отношенията, било с Русия или с други държави, трябва да бъдат поставени на чисто прагматична основа – доколко това е полезно за българската икономика, доколко отношенията с дадена държава ще повишат доходите, доколко отношенията с тази държава, икономическите, ще подобрят бизнес климата в нашата държава“.

Източник: Епицентър.бг