Елена Йончева: Срещу мен се води бандитска разправа от хора на ГЕРБ

„Срещу мен се води бандитска разправа от хора на ГЕРБ“.

Това заяви в студиото на „Здравей България“ по Нова тв Елена Йончева.

„Аз осъдих не само премиера, осъдих цялата партия ГЕРБ за клевета“, поясни Йончева и допусна, че именно след това е активирана тази атака срещу нея.

Тя разясни, че е плащала данъци върху всички средства, които е получавала за производството на филмите си, обяви, че от Тв 7 са й препоръчали да направи фирма с офшорка.

„В момента обжалваме наложената ми парична гаранция“, обясни депутатът от левицата. Тя е обвинена в пране на пари. Според обвинението тя е получила сумата от 645 000 лв. във фирма, достъп до средствата, на която е имала единствено Йончева. Фирмата е създадена от фирма на обвиняемата и друга офшорна компания.

„Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми”, обясни Йончева.

Тя разкри, че досега винаги е взимала техника под наем, което й е създавало неудобства по време на снимките по горещите точки на планетата. „Трудно ми беше дори да наемам оператор в Алепу, например, където не е сигурно дали ще се върнеш жив“, каза тя.

Йончева заяви, че парите не са й дадени като възнаграждение и затова се наложило да бъде създадена трета фирма. Дружеството, което дава тези средства за купуване на техниката и за производството на тези документални филми, трябва да има юридически и финансов контрол, обясни тя.

„Лично за мен е по-удобно да ги преведат на моята фирма. Тогава те няма да имат контрол над средствата. Почти всички големи телевизии и техните собственици имат много фирми и те участват в офшорни фирми и това е практика не само в България и е законно. Това, което ви казвам е практика”, каза Йончева.

Журналистът уточни, че досега е заснела 7 документални филми.

Обвинението за пране на пари е абсурдно, заяви категорично Йончева.

„Сметката е открита в българска банка, плащани са данъци в България. Цялата техника е закупена по банков път със съответната фактура. Филмите са налични и са излъчени.

Това дори не е политическа репресия. Аз смятам, че това е бандитска разправа. В началото смятах, че е политическа репресия, когато поискаха да ми бъде снет имунитетът. Сега съм убедена, че е бандитска разправа. Това е така, защото свалянето на имунитета беше поискано буквално преди да поискаме официално проверка на българските магистрали.

Обявяването на обвинението от прокуратурата дойде във времето, когато Борисов каза, че опозицията избива зъбите на ГЕРБ и трябва да бъдат взети необходимите мерки. След това ГЕРБ казва, че няма нищо общо с това обвинение, а как да няма нищо общо, след като то е повдигнато след внесен сигнал на Тома Биков, Антон Тодоров и Делян Добрев”, обясни Елена Йончева.

Във връзка с новите си разкрития, за които Корнелия Нинова съобщи на конгреса на БСП, Йончева поясни: „Става дума за министър и зам.-министър, които покриват корупция и това е станало норма в управлението“.

„Става дума за търговия за влияние в областта на енергетиката, за злоупотреба с власт“, обясни тя за разследването си, което ще представи в следващите дни.

Източник: Епицентър.бг