Елена Йончева: У нас се случва един ГЕРБерски капитализъм

Водачите на листите на ГЕРБ и на „БСП за България“ Мария Габриел и Елена Йончева кръстосаха саби ожесточено още в началото на предизборния си дебат по Нова телевизия.

Те влязоха в спор, отговаряйки още на първия въпрос – за атаките към премиери и президента, че участват в предизборната кампания.

Йончева показа разпечатка от сайта на ГЕРБ, където пише, че премиерът е шеф на предизборния щаб на коалицията, което е в нарушение на Закона за администрацията. Затова социалистите искат да излезе в отпуск по време на кампанията: „Бойко Борисов е председател на предизборен щаб на ГЕРБ. Това е нарушение. Но от ГЕРБ винаги постъпват така, когато погазят закона – атакуват опонентите си, за да замажат нарушението. Организираната престъпност се е сляла с държавата и президентът трябва да бъде коректив.“

Габриел репликира, че премиерът не е шеф на предизборния щам и от своя страна атакува президента Радев, че има политически пристрастия към БСП.

„Моята битка в последните две години е с несправедливостта и бедността в България. Ние сме член на ЕС от 12 години и за съжаление ни най-малко не сме се доближили до нивото на живот на другите държави членки на ЕС. Корупцията е основния проблем. Тук се наляха милиарди, а българските граждани продължават в живеят в бедност. Това сочи доклад на ЕК. Там ясно е написано, че над 40% от българите живеят на прага на бедността и сигналите за корупция са срещу висшите политици в България“, разкри Йончева.

Габриел опонира, че „в това няма капка истина“, не сме били най-бедните в Европа, а от БСП четяли доклада на ЕК като дяволът евангелието“. Според нея страната процъфтявала и царяло върховенство на закона. По думите й рейтингът на България непрестанно се повишава и инвестиционният климат се определя като много добър.

„В момента в България се случва един герберски капитализъм. Аз се надявам в следващия европарламент да има една силна група от леви партии и следващият председател на ЕК да бъде от тах. Големият проблем на Европа е, че в момента тя няма обща външна политика и обща отбранителна сила. Ние трябва да разберем каква Европа искаме. Моят филм показа ясно как за оградата по българо-турската граница са отпуснати милиони, а тя се прескача със стълба. Има камери за наблюдение, но те не работят. Факт е, че през България има мигрантски поток“, обяви Йончева.

Според Габриел обаче у нас има нулева миграция, а всички европейски партньори признавали, че българската граница се охранявала най-добре.

„България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете. Съгласна съм, че в България безработицата спада. Приносът на Бойко Борисов е голям по тази тема – той успя да изгони над 2 млн. българи от страната, защото, за да успееш в България, трябва да си член на шайката на ГЕРБ“, заяви Йончева.

Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите веднага контрира, че ГЕРБ успели да „обърнат тренда“ и у нас се върнали повече българи, отколкото я напуснали. Това по прости изчисления показва, че това трябва да са над 4 милиона нашенци. Тя заяви, че най-много избягали от стараната имало па време на управлението на БСП.

„България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете. Съгласна съм, че в България безработицата спада. Приносът на Бойко Борисов е голям по тази тема. Той успя да изгони над 2 млн. българи от страната, защото, за да успееш в България трябва да си член на шайката на ГЕРБ“, продължи Йончева. „Готова съм да работя по всички теми. Но за мен най-големите проблеми са справедливоста, корупцията и демографската криза. В България се крадат над 60% от публичните средства. Това е нещо, което трябва да прекратим“, категорична беше Йончева.

Според Габриел всички твърдения на Йончева били фалшиви новини, срещу които тя щяла да се бори, а българските журналисти доказали, че в България медиите са свободни.

„Ако стана евродепутат, бих искала да работя във финансовата комисия в ЕП. Целта ми ще бъде да проверя и да следя как се харчат парите от еврофондовете. Това е основният проблем. В г-жа Габриел харесвам много това брюкселско говорене, което не разбирам много, но звучи добре“, каза Йончева.

„За мен говореното на г-жа Йончева е на ниво за избори за национален парламент и лидер на БСП, а не за евроизбори“, заяде се накрая Габриел.

Източник: BIG5.BG