Eленко Божков: Крайната цена на тока за потребителите на ЧЕЗ ще се увеличи средно с 18%

От КЕВР зависи с колко ще се увеличи цената на тока.

Остава неразбираемо дали ще бъде наказана ЧЕЗ за начина, по който поискаха увеличение на цената на тока.

Ако писмото им не беше изтекло в медиите, никой нямаше да разбере, че се готви увеличение на цените. Това каза енергийният експерт Еленко Божков в ефира на БТВ.

Припомняме, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова огласи отговора на писмото си до шефа на КЕВР Иван Иванов, от което става ясно, че  ЧЕЗ е поискало от регулатора увеличение с 51% на нощната тарифа на тока, скок с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос и с 5% на дневната тарифа.

Според Божков крайната цена на тока за потребителите на ЧЕЗ ще се увеличи средно с 18%. „Това носи едни големи пари на ЧЕЗ – над 180 милиона“.

Той изрази недоумение защо и до този момент писмото на ЧЕЗ, с което иска увеличение на цената на тока, не е качено на сайта на КЕВР.

Еленко Божков подчерта, че сделката за придобиване на дружеството вече има пряко отражение върху потребителите. Той обвърза повишаването на цената на тока с големите разходи по сделката за придобиване на ЧЕЗ.

Божков прогнозира, че ако сделката се осъществи, ще се стигне до политическа криза и оставка на правителството.

„Друг би бил развоят на нещата, ако държавата участва в сделката. Резките промени не са най-доброто в този бизнес. Вероятно ще се търси някакво решение“, каза още той.

Източник: Епицентър.бг