Еленко Божков: Очаквам поскъпване и на тока за бита

Моите опасения са, че това, което се случва на пазара с индустриалната електрическа енергия, ще рефлектират много лошо върху цената за бита.

Очаквам сериозно увеличение.

Това каза в „Здравей, България“ бившият член на КЕВР Еленко Божков, цитиран от „Флагман“.

Според него, една от причините за очакваното увеличение се крие в технологичните разходи на електроразпределнителните дружества.

„Увеличи се цената на свободния пазар в някои от дните близо 3 пъти, тоест превишихме някои от съседните борси с близо 40% като цена. Това е предпоставка за увеличаване на цената за бита”, обясни Божков.

„Вторият фактор е, че в началото на миналата година беше променен начина за определяне на балансиращата енергия. Тя вече също зависи от цената на свободния пазар”, поясни той. „Третият фактор са технологичните разходи. Разпределителните дружества купуват на цена на свободен пазар и имат право и вероятно ще искат да бъдат компенсирани спрямо прогнозните цени”, добави енергийният експерт.

Проф. Атанас Тасев пък каза, че ако температурата падне само с 1 градус, се увеличава средното потреблението на енергия с 3%.

„Сметките са свързани не с цената, а с количеството енергия, което потребяваме. Това е очаквано всяка година”, заяви професорът.

Енергийните експерти прогнозират и ново поскъпване на тока за бита през април.

Източник: Petel.bg