Емил Кошлуков: Няма вяра без просвещение. Иначе църквата става само сграда, а ние – свещопалци

Виждал съм го в украински църкви, сигурно го има и другаде. Там поставят лист с най-общите правила за поведение в храма, още на входа.

Тук са предимно забрани – не снимай, не влизай с къси панталони, такива.

Там са за това, което повечето хора няма откъде да научат, не знаят вече. Как и кога се кръстим, от коя страна застават мъжете и жените, колко са поклоните при влизане и къде, какъв е редът на иконите, пред които да спрем и се помолим, подобни неща. И хората четат, а после ги спазват, защото вече ги знаят.

Не може хем да започва Страстната седмица, всички медии го отбелязват, хем репортажите и дописките да са за цената на агнешкото. Трябва да се обяснява, достъпно и кратко, за значението на религиозните събития. За правилата и смисъла им. Няма вяра без просвещение. Иначе църквата става само сграда, а ние – свещопалци, дето викат руснаците. Велики Понеделник не е ден за чистене, Разпети Петък не е ден за клекове и патешко ходене под маса. Обичаите, лишени от християнското си съдържание, са безсмислени. Не носят никакво здраве и късмет, носят невежество.

Между другото, точно днес Христос проклина смокиновото дърво, което не носи плодове. „Да няма плод от тебе вовеки” (Мат. 21:19) И ясно ни казва, че духовното безплодие е обречено на осъждане. Не е достатъчно само да ходим в храма, трябва да знаем защо сме там. И какво правим, когато сме там. Иначе не сме по-различни от японските туристи, които щракат с камерите си. А ние не сме туристи в собствената си страна и вяра, нали така?

Емил Кошлуков, Фейсбук