Ердоган избухна: САЩ ни обявиха глобална икономическа война!

САЩ са готови да заменят стратегическия си партньор Турция за американския пастор Андрю Брънсън, който бе арестуван в републиката за връзки с терористични организации.

Това заяви президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган на митинг в провинция Орду, предава ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Вие сте готови да замените стратегическия си партньор в рамките на НАТО за някакъв свещеник. Ние просто правим това, което изисква правосъдието. Досега не сме направили отстъпки, няма да направим и в бъдеще“, заяви Ердоган, обръщайки се към американските власти.

Турският президент отново се обърна към народа с призив да сменят чуждестранната си валута в турски лири.

„Сега вече виждаме, че поредицата американски санкции се превръща в глобална икономическа война“, отбеляза държавният глава.

ТАСС припомня, че отношенията между Анкара и Вашингтон се изостриха във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да повиши митата за вноса на алуминий и стомана от Турция до 20% и 50%, съответно. Това предизвика рязко падане на турската лира. Друга конфликтна тема е спазването на човешките права в Турция и арестуването на Брънсън.

Източник: Епицентър.бг