Ердоган: Mожем да разчитаме на Русия за доставка на изтребители

Турция може да се обърне към Русия за доставка на модерни изтребители, ако Съединените щати откажат да ѝ доставят нови Ф-16.

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, предаде BG ON AIR.

Американският президент Джо Байдън обеща през юни, че ще удовлетвори турското искане, но Конгресът се възпротиви заради войнствената риторика на Ердоган срещу натовския съюзник Гърция.

Ердоган, който ще се срещне с руския президент Владимир Путин идния четвъртък, сподели, че се надява на отстъпка от цената на природния газ, който Турция получава от „Газпром“.

Посланикът на Европейския съюз в Анкара през периода 2006-2011 година Марк Пиерини подчерта, че през последните 3-4 години Турция става все по-зависима от Кремъл, съобщи БНР.

„Турция си остава зависима от Русия и заради природния газ, и заради ядрената централа в Аккую, изграждана от руснаците. Русия проявява изключителна ловкост, когато използва слабостите на президента Ердоган във вътрешната политика. Икономическата ситуация е изключително тежка. Президентът Ердоган се нуждае от подкрепа отвън. Не я получава от САЩ или от ЕС. Русия го поддържа само донякъде, но все пак го поддържа. Затова той ще се стреми по всякакъв начин да запази тази поддръжка“, поясни той.

Източник: Факти