Ердоган най-много печели от убийството на руския посланик в Анкара

Убиецът на руския посланик Андрей Карлов бе разпознат, като 22-годишният Мевлют Мерт Алтинташ, който е бил уволнен от органите на реда по подозрение, че е участвал в опита за преврат в Турция. Той също е бил и участник в организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, пише турското интернет издание HaberTurk, цитирано от БЛИЦ.

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, който се намира в САЩ е нарочен от Ердоган за главен виновник в опита за преврат в Турция, по-рано тази година. Многократно Ердоган е изисквал от САЩ ислямският проповедник да бъде екстрадиран обратно в Турция, но това така и не става.

При днешното убийство на руския посланик, Фетхуллах Гюлен по всяка вероятност си спечелва нов враг в лицето на Русия. Ердоган много лесно би използвал, като мотив това убийство да привлече Русия на своя страна, а оттам и исканията за екстрадация на Гюлен да станат много по-сериозни.

Обаче остават подозренията дали е действал убиецът по нареждане на Гюлен или има в тази работа пръст Ердоган. На пръв поглед Фетхуллах Гюлен няма никаква причина да иска смъртта на руския посланик в Анкара.