Ердоган предупреди Русия да не нахлува в Украйна

Русия била евакуирала 18 души, предимно жени и деца, от посолството си в Киев на 5 януари, а още 30 души са напуснали две седмици по-късно двете консулства в Одеса и Харков.

Това съобщи „Ню Йорк Таймс”, посочвайки, че обикновено това е първото нещо, което се прави преди започване на война.

Руското и украинското външни министерства от своя страна отрекоха информацията, заявявайки, че „посолството в Киев работи нормално”, а Украйна не планира да евакуира дипломатическия си персонал от Русия.

Това става на фона на обвиненията към Русия, че трупа войски по границата с Украйна с намерението за военна инвазия в следващите седмици или месеци. Твърдения, които Москва публично отрича.

Миналата седмица Си Ен Ен обяви, че „група от оперативни работници” е била изпратена да „извърши саботажи срещу собствените сили на Русия”, за да създаде повод, оправдаващ военна намеса в Украйна.

„Русия полага основата за възможност за създаване на извинение за окупация, включително чрез саботаж и разузнавателни операции, обвинявайки Украйна, че подготвя неизбежна атака срещу руските сили в Донбас”, коментира Джейк Съливан, съветник по национална сигурност на САЩ.

Междувременно, според Си Би Ес, Канада е изпратила 200 военни инструктори в Украйна, за да помогнат за обучението на местните военнослужещи. Освен това САЩ и Великобритания активно доставят оръжия на украинската армия. Фокусът е върху преносими системи за противовъздушна и противотанкова защита.

Украйна купува от Турция модерни бойни дронове „Байрактар”, всеки от които струва около 5 милиона долара и може да бъде въоръжен с до 4 лазерно насочвани ракети. По данни на Анкара, при последната война между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах, въпросните дронове, използвани от азербайджанската армия, са унищожили стотици арменски танкове, ракетни системи, оръдия и бронирани машини.

Днес турският президент Реджеп Ердоган предупреди Русия да не нахлува в Украйна, като нарече бившата съветска република „мощна” държава, с международни приятели.

„Не виждам нахлуването на Русия в Украйна като реалистичен подход, защото това не е обикновена държава. Украйна е мощна държава”, каза Ердоган.

Източник: БГНЕС, Vesti.bg