Ердоган: Първата ни работа е смъртното наказание

„Това е историческо решение. Това е най-важната реформа в нашата история“.

Това бяха първите думи на Реджеп Ердоган след проведения референдум в Турция, след който страната на практика ще измени държавното си устройство и ще стане президентска република, съобщава „КРОСС“.

„Турците показаха, че искат да защитят страната си, бъдещето си. След техния вот всички други спорове трябва да бъдат оставени настрани.

При над 99% преброени гласове Висшият изборен съвет обяви победа за отговор „Да“ на референдума с резултат от 51,37% от 48,63% за отговор „Не“.

„Иска ми се резултатът от днешния референдум за конституционни промени да доведе до добро. Нашата изключителна нация отново отиде до урните и с мнозинство одобри конституционната промяна, която беше приета от турския парламент. Имаме да направим много в тази страна“, каза турският президент.

„Първата ни работа – ще обсъдим смъртното наказание с премиера и с лидера на националистическата партия. Ако всички го подкрепят, аз ще го одобря. Ако основната опозиция възрази, може да организираме още един референдум“, заяви Ердоган.