ЕС отдавна се превърна в нещо, което сложи в джоба си дори СССР

Процесите на разпад на Европейския съюз влизат в активната си фаза – вече не се и опитват да ги крият.

До скоро, когато някой се опитваше да говори за Европа на няколко скорости, едни европейски моралисти го смъмряха и въпреки очеизвздните разлики и реалното разделение на Европа, подобни разговори бяха бързо потушавани.

Е, вече не.

ЕС отдавна се превърна в нещо, което сложи в джоба си дори СССР. Това, което мен ме притеснява е, че ние дори нямаме договорен начин за напускане на този съюз, та дано да не се налага и да се чудим как да се оправяме с последиците от разпада, като чистим и чуждо гюбре, което решат да ни прехвърлят …

Относно СЕТА

Четеш СЕТА, четеш международните ни договори, слушаш бизнес анализаторите и всичките реват, че искали гаранции за инвестициите си. Корпорациите се стремят да си гарантират печалбите всякак, включително по закон, през бюджета, през държавните поръчки, през социалнте дейности …

Чакайте малко, господа бизнесмени, какъв бизнес е това и от къде на къде го наричате бизнес? Къде ви е рискът – да вложиш средства в нещо и после само пазарът да определи, вие бизнесмени ли сте, колко сте добри, имате ли печалби наистина?

Ами вие още малко ще закриете дейността на застрахователите?! За всичко искате държавни гаранции! Къде се е чуло и видяло бизнес без риск?

Ама голяма била инвестицията, ама ако се случело нещо … ама ако нямате гащи – не го правите, а не да очаквате друг да ви плати, ако нещо се случи!

Мариана Христова, Фейсбук