ЕС се готви за война с Русия

Това, за което предпочитаха да не говорят, въртейки многозначително очи и се правейки на недоумяващи за това, което си шушукат в кулоарите на различни срещи и форуми, от няколко дни престана да бъде тайна и табу.

Европа, поне две страни основателки на ЕС, Германия и Франция, промениха регистъра на дискусиите и сега пряк военен сблъсък с Русия за Берлин и Париж вече не е геополитическа хипотеза, а геополитическа реалност. Е, така се казва. Нека им вярваме на думата.

Това без съмнение едновременно задава нов тон в двустранните отношения между държавите и променя баланса на силите както в ЕС, така и в НАТО.

Фактът, че ФРГ възнамерява да превърне Бундесвера в най-силната армия на континента, стана ясно от цифрите за отбрана.

Берлин възнамерява да похарчи най-малко сто милиарда евро за превъоръжаване на въоръжените си сили. Да, в енергийна криза, с инфлация, с три пуловера и пет чифта чорапи, за да се стопли у дома, федералното правителство изписва чек на военното ведомство за абсолютно астрономическа сума.

„Оръжия вместо масло“ е толкова дългогодишен лозунг, че не е вредно да си припомним къде, от кого и кога е изречен.

Казано е точно преди 86 години от заместника на Адолф Хитлер Рудолф Хес. Хес, между другото, оправда този избор на нацистките власти по следния начин: „Преди да имаме повече масло, трябва да имаме повече оръдия, в противен случай един ден те ще ни отнемат последното масло.“

Не е известно дали авторите на речта на настоящия федерален канцлер са наясно с казаното, макар и много отдавна, от един от главните нацистки престъпници, но обосновката за такива колосални еднократни (тоест по време на текущата финансова година) разходи във формулировката на Шолц звучат така: „Сигурността на страната ни е заложена на карта“.

Наличието на масло очевидно е включено в самия хранителен пакет, който многократно засилената власт на Бундесвера трябва, според логиката на федералното правителство, да гарантира на германската нация.

Париж не изостава много от Берлин.

Вярно, засега повече на думи: бюджетните кредити за армията, макар и увеличени тази година „като се вземат предвид новите заплахи“, възлизат на приблизително 44 милиарда евро. Разбира се, не е сравнимо с германските разходи, но реториката е важна. А риториката е следната – в току-що публикувания (и, според сведенията, спешно преработен в много отношения) „Преглед на националната военна стратегия“ черно на бяло пише: „Армията повдига духа, готви се за война“.

Това е референтната фраза, която „Льо Фигаро“ поставя в заглавието (да не забравяме, че вестникът, отразяващ позицията на десния политически спектър, принадлежи на „Дасо“, производителят на известните изтребители „Рафал“ и други военни продукти, и основният ѝ клиент е френското министерство на отбраната).

Нека погледнем в очите на реалността: светът, който приехме за партньор преди няколко години, светът, на който симпатизирахме, когато радикални ислямисти разстрелваха хора по улиците на градовете му (между другото, днес се навършиха седем години, откакто терористите в Париж убиха повече от двеста души), светът, пред чиито посолства ние, руснаците, носехме траурни букети и палихме свещи в памет на невинно убитите, сега се готви без колебание да ни убие.

Политиците създадоха армията, генералите, войниците за това. И в същото време политиците подготвят общественото мнение за този сценарий.

Да не се надяваме на някакви гласове на разума, които могат да се чуят публично или зад кулисите – тези гласове, поне засега, съдейки по речта на Макрон в главната френска военноморска база в Тулон, няма да бъдат чути.

Но как и най-важното – защо Макрон реши да следва пътя на по-нататъшната ескалация на конфликта?

Фактът, че в момента френската армия не се различава твърде много по сила на духа и оборудване от тази, която се скиташе по Смоленския път в посока Париж, се казва от онези, които са запознати със ситуацията със същата доставка на много малък френски контингент, разположен в Румъния. Там, на аванпоста на „конфронтацията с Русия“, за защита на източния фланг на НАТО, още през февруари с големи фанфари те стовариха войски.

Депутати от Народното събрание, които посетиха базата в Румъния с инспекция, казаха, че „военнослужещите все още живеят на палатки, използват почти самоделно отопление, нощем не може да се спи, защото матраците са пълни с дървеници, които хапят войниците, а дажбата, която се сервира във армейската столова, е почти невъзможна за консумация“.

Депутатите (и двамата са членове на профилната комисия на парламента) във внесения за разглеждане документ задават сакраменталния въпрос: „По този начин, имайки армията в това състояние, възнамеряваме ли да обуздаем Русия?“

Но депутатите, въпреки че са уважавани хора, все пак са цивилни.

Много по-сериозни и тежки са думите, по-точно анализът на текущата ситуация в армията, които принадлежат на бившия началник на Генералния щаб на страната генерал Пиер дьо Вилие.

Де Вилие по едно време директно каза на Макрон всичко, което мисли за бюджета на армията, като добави към шушуканото в коридорите на властта няколко силни израза. Сега той издава петата си книга със мемоари и размисли, заглавието й е красноречиво: „Честна дума”.

Пенсионираният генерал каза, че „сегашното изостряне на конфликта в Украйна е изгодно изключително за САЩ: Европа няма и не може да има никакви интереси там, освен проблемите след кризата“, и също така подчерта, че много важен фактор сега липсва в обществото – това единство в разбирането на националните интереси. Ако отидете на фронта, трябва да разберете какво и кого ще защитавате. Той също така добави, че в продължение на десетилетия концепцията за развитие на въоръжените сили се основава на идеята за „експедиционна сила“, която не включва сблъсък и най-важното провеждане, както се изрази генерал де Вилие , „конфликт със силен враг и военни действия с висока степен на интензивност“.

Според високопоставения и много осведомен (макар и бивш) военен командир френските въоръжени сили нямат достатъчно боеприпаси и пълен арсенал, като нито първото, нито второто могат да бъдат създадени за шест месеца или дори повече.

Тук си струва да добавим, че някои страни в ЕС днес могат да увеличат военните бюджети с пъти (например Германия), други са в състояние да хвърлят няколко милиарда в армията, а трети са напълно лишени от всякакви финансова възможност. И какво се получава тогава?

Оказва се, че и тук ще възникне нова възможност за спорове и кризи – вече в самата обединена Европа.

Ако сега Париж не може да премери нищо с Берлин, тогава той се занимава с Рим, отказвайки се от предишните споразумения, дори те да нямат милитаристичен компонент, а става дума за приемане на 3500 нелегални имигранти, които Италия иска да прати във Франция. Париж в последния момент се отказа от обещанието си да приеме тези хора.

Така че няма доверие на много по-малко значимо ниво, а плановете на Европейския съюз са нищо повече от военен конфликт, и то не с някого, а с Русия. И как в такава ситуация те ще могат да изградят единен фронт?

Или като оставим настрана думите и заплахите, реториката, вкоренена в най-мрачните времена в историята на континента, всичко това е просто блъф? И този блъф е начин да се отклони общественото внимание от реално съществуващите проблеми, които, имайки предвид „липса на оръжия“, изобщо не могат да бъдат решени? Ами ако всичко това, целият този спектакъл е измислен, за да се угоди на Вашингтон?

Защото ако думите, действията, намеренията на тези, които сега ръководят някогашните наистина сериозни и някогашно истински власти, се базират единствено на носталгия по времената, когато техните съседи са се страхували от тях, то днес над армията, която нощем я хапят дървеници, чиито арсенали са празни и няма обща идея за защита на страната, то на тях можете само да се смеете.

Лишени от оперативно пространство както политически, така и дори финансово, те могат и вероятно ще продължат да надуват бузите си заплашително.

Нека плашат. Ние не се страхуваме. Да, и историческият опит от подобни конфронтации показва, че точно тук – с нашата боеспособност, наличието на абсолютно неограничени ресурси във всяка област, свързана както с военно-промишления комплекс, така и с армията – всичко е наред с нас.

Както беше преди. И как ще е след това. И точно толкова, колкото е необходимо. Да пазим Родината и народа си.

Превод: В. Сергеев

Източник: Поглед.инфо