ЕС спира еврофондовете за България, ще ги дава за бежанците

ЕС ни спира еврофондовете

Богатите страни от Западна Европа решиха да орежат еврофондовете за следващата година, които са предназначени за най-бедните райони на Източна Европа, където попада и България.

Вместо парите от еврофондовете да отидат при най-нуждаещите се и бедстващи български райони, те ще отидат за справяне с бежанския поток, както на територията на Европейския съюз, така и извън нея.

От догодина се предвижда бюджетът за мигрантите да бъде 5.8 млрд. евро, което прави увеличение на парите за тях с 25% спрямо 2016 год. Голяма част от тези пари ще отидат за подсилването на външните граници на съюза, каквато е и нашата. Предвидени са пари и за бежански лагери, но не се пояснява за кои страни се отнасят. Предвидени са и 2.2 млрд. евро за справяне с мигрантския поток извън територията на Европейския съюз.

Голямото увеличение на разходите за бежанците, ще бъде компенсирано с орязването на еврофондовете, които са предназначени за най-слабо развитите райони на Източна Европа. Това ще доведе до големи съкращения и увеличаване на безработицата при тях. Ройтерс коментира, че това орязване на страните от Източна Европа е „наказание“ за тях, понеже са били отказвали да приемат бежанци и мигранти.

Какво печели и губи България от това?

За България еврофондовете са от национално значение, понеже родната ни олигархична шуробаджанащина само на тях разчита. Избраният български бизнес живее само от еврофондове, а без тях той е твърде некадърен, за да може да бъде печеливш. Спирането на голяма част от тези еврофондове няма да се отрази толкова негативно за обикновените българи, колкото за административната шуробаджанащина със своите си паразитиращи фирми. В крайна сметка обикновеният българин почти нищо не получава от еврофондовете, които потъват за направата на напълно безсмислени съоръжения.

Еврофондовете за най-бедните райони на България биха отишли за:

1. Модерни стадиони в селата. Поради някаква причина, която няма абсолютно никаква логика, административната шуробаджанащина на ГЕРБ строи модерни стадиони в села, където има само пенсионери. Може би държавата мисли за тях, като им прави стадион, където пенсионерите да спортуват за здраве. Възможно е дори да си създадат футболен отбор от пенсионери, където да поканят премиера Бойко Борисов да играе в него, че и той е на възраст за пенсиониране.

2. Модерна инфраструктура в селата. Няма нищо лошо да се лее асфалт из селата, където единствените превозни средства са каруците. Това е част от практичността на гениалната ГЕРБерска мисъл. В много села се изграждат хубави пътища, а в тях има само по няколко души, докато в големите градове пътищата са осеяни с дупки, като лунни кратери, а на места дори няма и такива.

3. Велоалеи в бедните градове. Най-важното нещо за подобряването на живота в най-бедните райони на страната, е построяването на велоалеи в градовете. Тук пак великата инженерна мисъл на ГЕРБ се е проявила, където тротоарите ги е трансформирала във велоалеи. Типична гледка в тези градове е да видиш тротоар превърнат във велоалея с ходещи по нея хора, вместо велосипедисти.

Дотук ни става ясно, че административната шуробаджанащина на ГЕРБ харчи парите от еврофондовете за пълни простотии, които не са нужни на никого, а още повече на хора, които бедстват и едвам свързват двата края.

Така, че орязването на еврофондовете едва ли ще се отрази толкова зле за бедстващия българин. Той ще бъде ощетен от Европейския съюз с това, че няма да има в неговото село модерен стадион или велоалея.