ЕС ще наложи забрана на вноса на петрол от Русия?

Страните-членки на ЕС скоро ще вземат решение за пълно прекратяване на вноса на руски петрол към Съюза, каза френският министър на икономиката Бруно льо Мер в интервю за BFMTV.

Льо Мер каза, че френският президент Еманюел Макрон потвърждава тази позиция.

„Макрон няколко пъти вече каза, че санкциите трябва да бъдат затегнати“, обясни той и добави, че на първо място става дума за засилване на ограниченията върху вноса на енергия.

„Президентът не казва, че говорим за газ, защото знаем, че за определен брой европейски държави цялата им икономическа дейност просто ще спре… Днес на масата е забрана за внос на петрол от Русия“, каза Бруно льо Мер.

Министърът обясни, че това ще спре притока на валута към Русия.

„Нефтът е основният източник на чуждестранна валута за Русия. Това са 700 милиона долара финансови ресурси на ден“, каза той.

Льо Мер призна, че все още не е постигнат консенсус в Европейския съюз: „Трябва да успеем да обединим 27-те държави-членки, но все още сме далече от това. Все още има съпротива, има основателна загриженост. Трябва да отговорим на тях“, обясни министърът на икономиката. Той обаче е уверен, че скоро ще бъде постигнато споразумение. „За мен това ще стане за седмици, не за месеци“, подчерта той.

САЩ и ЕС обсъждат начини за намаляване на приходите от петрол на Русия.

Източник: Dnes.bg