ЕС: Забраняваме руските телевизии под каквато и да е форма, било то по кабел, чрез сателит, в интернет или чрез приложения за смартфони

ЕС прекратява политиката си на толерантност към руската пропаганда, която от десетилетия се разпространява безпрепятствено.

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че днес ще бъде обявен новият 6-ти пакет от санкции срещу Русия, предаде Днес.бг.

Ръководителят на Европейската комисия посочи, че шестият пакет от санкции срещу Русия ще включва и забрана за излъчване на редица руски телевизионни канали. Ограниченията срещу трите главни руски телевизионни канала, според Европейската комисия (ЕК), са за това, че „умишлено разпространяват дезинформация“ за ситуацията в Украйна.

„Те повече няма да имат право да разпространяват съдържанието си в Европейския съюз, под каквато и да е форма, било то по кабел, чрез сателит, в интернет или чрез приложения за смартфони“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред депутатите от ЕС в Страсбург.

Тя нарече телевизионните канали „рупори, които усилват агресивно лъжите и пропагандата на руския президент Владимир Путин“.

„Не бива повече да им даваме сцена, за да разпространяват тези лъжи“, добави тя.

Европейската комисия ще предложи санкции и срещу руските военни, включително срещу тези, които „са ръководили операцията в Мариупол“, каза Фон дер Лайен. Списъкът със санкции ще включва лица и организации, за които ЕС смята, че са отговорни за събитията в Буча и Мариупол.

Източник: Petel.bg