Етюд по технологията на лъжата

„Над 800 души са загинали от 2000 година при катастрофи със самолети от модел Ту-154, разработен по съветско време, информира ДПА. Трагичната равносметка на включва катастрофата, станала днес рано сутринта край Сочи, при която се предполага, че са загинали близо 100 човека.“, съобщава в сайта си БНТ. Българската НАЦИОНАЛНА телевизия!

Не поставям под съмнение публикуваните данни, но тази публикация е меко казано некоректна и непочтена. За да бъде коректна, би трябвало да ни съобщят колко са загиналите за същия период от време при инциденти с други видове самолети. Например колко са загиналите с Ербъс или Бойнг. Ако няма такова сравнение, това означава, че авторите на информацията не ни осведомяват, а ни внушават и манипулират съзнанието ни по един демагогски начин. Посланието, че Ту-154 е некачествен самолет остава висящо и неаргументирано, докато не научим статистиката на инцидентите с други видове самолети.

Да не говорим, че повечето авиокатастрофи остават неизяснени до край. Под съмнение се поставят дори и черните кутии, ако бъдат намерени.

Ако бях генерален директор на БНТ, бих уволнил тутакси авторите на тая дописка. И бих накарал редакторите да погледнат географската карта, за да видят, че мястото на инцидента е в подозрителна близост до Севастопол, Украйна. Откъдето като нищо би могла да бъде изстреляна някаква ракета или друг снаряд.

Любо КОЛЬОВСКИ

P. S. Етюдите по технология на лъжата са повече от епизодите на сериала „Дързост и красота“. Да не пропусна: „журналистите“ от „168 часа“ ни предлагат статистическа справка за инцидентите с Ту-154 през последните 40 години.