Еврейска врътка стил ГЕРБ в най-бедният регион във Европа!

Днес на общинска сесия в гр.Видин кмета на града г-н Огнян Цеков, гордо се е похвалил, че е  първият градоначалник на който евреи подаряват нещо.

И както се казва, щом става въпрос за Евреи е нужно да обърнем внимание на всички гледни точки.

Ето и хронологията на събитията:

16.12.2016 год.

Парламентарен контрол:

Министерство на културата е готово да прехвърли Синагогата във Видин на общината. Това съобщи министър Вежди Рашидов по време на парламентарния контрол днес, в отговор на въпрос от народния представител Вили Лилков. Рашидов оправда липсата на действия по възстановяването на Синагогата със собствеността й и с недостига на пари. Вили Лилков припомни, че от десетилетия културният паметник е оставен да се руши и доскоро нито община, нито държава са можели да направят нещо, тъй като храмът е на еврейската организация „Шалом“. Mинистерство на културата е получило право на ползване, а от август „Шалом“ са се съгласили и да прехвърлят сградата. Въпросът на Лилков беше защо досега, вече над четири месеца, министерството не е направило нищо за приемането на Синагогата. Според отговора на Рашидов притеснението му е, че заради оставката съдбата на паметника ще е неясна, тъй като не се знае кой ще дойде след него и дали ще се заеме с възстановяването. Министърът не обясни какво е попречило да се направят стъпки за прехвърлянето преди края на октомври, когато все още правителството не беше обявило намерение за оставка. Лилков обяви готовност на община Видин да стопанисва и възстанови Синагогата, ако й бъде прехвърлена, с което Рашидов се съгласи. Министърът в оставка припомни, че лично премиерът Бойко Борисов е обещал преди време 5 млн. лв. за възстановяването и са били готови да ги осигурят. Неяснотите със собствеността обаче са попречили и министерството е успяло да направи единствено проект, за който са платени 70 хил. лв. Той все още може да се използва и да се предостави, ако някой пожелае да възстанови храма, посочи Рашидов.

28.06.2017 год.

„Общината ще получи като дарение от организацията на евреите „Шалом“ синагогата в гр.Видин. Условията са сградата да се ползва като културен център и да се отдели част от нея като молитвен кът за общността на евреите в гр.Видин. И в срок от пет години да започне реставрация.‘‘

Огнян Цеков – кмет на гр.Видин.

Решението е прието на общински съвет, с гласовете на повечето от общинските съветници. Една част от тях не са съгласни с това решение и гласуват въздържал се и против.Общинските съветници на “ Единни за Промяна “ са поискали да им бъде показан договора с „Шалом“, за да видят параметрите в него, но както често се случва в България, такъв не им е показан.

Ние се съмняваме за наличието на такъв договор изобщо, защото както сами разбирате в началото на статията в края на декември собствеността на синагогата не я ясна на никой и надали някой си е направил труда да я изясни, поразтърсихме се из съдебните палати, такива дела за изясняване на собственост и издаване на нотариални актове в месеците между двете събития – няма. Нито във Видин,  нито в София.

И сега на дневен ред излиза въпроса:

  • Община Видин в качеството и на общински съвет, приеха ли днес едно незаконно дарение?

Другата неяснота, която се върти в публичното пространство във Видин от днес след обяд е, как двайсет години никой не се сети за тази сграда, а сега за няколко месеца еврейската организация „ Шалом“ и сградата и, влиза освен  в дневният ред на парламента и в дневният ред на община Видин?

Смърди на огромна  Далавера в най-бедната община в Европа, далавера в която вече са платено неясно защо седемдесет хиляди лева за проект от страна на държавата, за сграда която днес се оказва частна собственост. Сега остава да разберем, Бойко и компания готови ли са да“ усвоят“ десет милиона лева, за да угодят на Еврейската общност в България, като им ремонтират за сметка на най-бедната Държава в Европа и най-бедната община Синагогата?

Източник: ibtnews.bg