Евродепутат предлага: Цели села бежанци да бъдат пращани в Източна Европа

Ска Келер – фракционният лидер на партията „Зелени“ в Европейския парламент, призова мигрантите да бъдат настанени на по-големи групи в държавите от Източна Европа с цел улесняване на интеграцията им, предаде агенция „Фокус“.

В интервю за вестник Neue Osnabrücker Zeitung Ска Келер предложи да изпрати „цяло сирийско село“ в Латвия например.

„Идеята със сирийското село е възможност, която може да бъде използвана. Например в ситуации, при които бежанците не искат да отидат в страна, където няма други търсещи убежище“, коментира германският политик.

„Доказано е, че мигрантите се насочват към страните, в които вече има техни сънародници. Това улеснява приобщаването и интеграцията им“, обясни Келер.

„Опцията трябва да бъде обсъдена въпреки съпротивата на страните от Източна Европа. И ако е необходимо, тези държави дори трябва да бъдат принудени да приемат идеята. Отказът от прием на бежанци нарушава правото на ЕС“, припомни евродепутатът, която само няколко дни пък отправи доста противоположно предложение бежанците сами да избират държавите, в които да бъдат разселени.

Неотдавна Европейската комисия предприе съдебно производство срещу Чехия, Унгария и Полша заради решението на правителствата им да не приемат бежанци по квотната система за разпределяне, която Брюксел наложи през септември 2015 г., припомнят от редакцията.

Разпределението на бежанците ще бъде предмет на обсъждане и на предстоящата среща на върха на ЕС, която ще се проведе по-късно тази седмица.

Източник: КРОСС